Zes aandachtspunten

Op ons verzoek heeft Chris Verstappen, directeur van VERJO (zie hoofdartikel) zes aandachtspunten opgezet voor een werkbare aanpak om te leren omgaan met ADAS en de automaat.

1) Zorg dat je kennis over de nieuwe ontwikkelingen hebt. Volg daarom de WRM-bijscholing ADAS en automaat.

2) Ga zelf actief de nieuwe systemen rond ADAS tijdens het rijden benutten. Rij regelmatig in een automaat. Leer en ontdek de beperkingen. Word ervaringsdeskundige.

3) Gebruik de natuurlijke nieuwsgierigheid van leerlingen. Sommige leerlingen vinden het leuk om innovatieve systemen te gebruiken. Maak hier gebruik van. Natuurlijk alleen als de leerling het aankan. Leer van de leerlingen en hun leerervaringen.

4) Deel ervaring en kennis met collega's. Ga met elkaar de discussie aan om niet alleen de nadelen te ontdekken, maar zeker ook de voordelen.

5) Het gebruik van ADAS-systemen moet al in het begin van de opleiding meegenomen worden en niet aan het einde. Vergelijk aanleren van ADAS met aanleren van HNR. ADAS is een hoogwaardig hulpmiddel om een doel te bereiken. Echter, stap 5 is de laatste stap en die wordt pas echt belangrijk als het gebruik van ADAS verplicht wordt op het examen. Dat dit gaat gebeuren is zeker, vraag is alleen wanneer. Blijf je hierop wachten dan heb je als opleider de boot gemist als het verplicht wordt, met alle risico's van dien. Blijf scherp en durf te experimenteren."

6) Nieuwe ontwikkelingen als ADAS en automaat zijn niet tegen te houden. Zie ze niet als bedreiging, maar als kans.