Geen verkeersbesluit? Geen boete

Als er onder een parkeerverbod geen verkeersbesluit staat, dan mag er geen parkeerboete meer worden gegeven.

Dit is het gevolg van een uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in november vorig jaar. De zaak was aangespannen door iemand die vond dat een ingesteld parkeerverbod in Purmerend niet gold aangezien er geen verkeersbesluit aan was voorafgegaan: het bord was er zomaar neergezet. De rechter ging hier enigszins in mee, maar niet helemaal. Ja, de persoon had er niet mogen parkeren, maar nee, omdat er geen verkeersbesluit aan ten grondslag lag, mocht er geen boete worden uitgeschreven.

Verkeersjurist Herbert Korbee hield op verkeerskunde.nl dit besluit tegen het licht met als hoofdvraag 'Wat betekent dit nu?'

"Voortaan zullen handhavers graag willen weten of er een verkeersbesluit ten grondslag ligt aan een verkeersteken. Dat is nog niet zo eenvoudig, omdat vooral wat oudere verkeersbesluiten niet altijd goed zijn gearchiveerd."
Voor weggebruikers kan het gevolg zijn dat "Het aantrekkelijk wordt erop te gokken dat de rechtmatigheid van een willekeurige verkeersregel niet kan worden aangetoond, waarmee de sanctioneerbaarheid van overtredingen wegvalt. Het is zelfs denkbaar dat er een vorm van kansberekening wordt uitgevoerd: de pakkans maal de kans dat een geldend verkeersbesluit gepresenteerd kan worden maal de hoogte van de sanctie, afgezet tegen de 'moeite' die het kost om je aan de regels te houden."

Tijdelijke verkeerstekens

Verkeersjuridisch expert Sander Bonhof van BonoTraffics meent in hetzelfde artikel dat dit ook gevolgen kan hebben voor het plaatsen van tijdelijke verkeerstekens. "Alle vooraf geplande verkeersmaatregelen moeten worden vastgelegd in een verkeersbesluit, dus ook verkeerstekens die tijdelijk geplaatst worden bij wegwerkzaamheden. Wegbeheerders hebben simpelweg niet voldoende tijd (fte) om al deze tijdelijke verkeerstekens ook vast te leggen in verkeersbesluiten.