Hoe lang blijft 50 km/uur nog de standaard binnen dfe bebouwde kom?
Hoe lang blijft 50 km/uur nog de standaard binnen dfe bebouwde kom? Foto:

Steeds meer vraag naar 30 km/uur als nieuwe standaard

Hoe lang zal 50 km/uur nog de standaard maximale snelheid binnen de bebouwde kom blijven nu er van alle kanten steeds meer wordt gepleit voor een maximum van 30 km/uur? Dat is de vraag.

Onlangs liet RAI Vereniging, de nationale organisatie van (voornamelijk) auto- en motorfietsfabrikanten, weten er voorstander van te zijn dat 30 km/uur de nieuwe snelheidsnorm wordt voor verkeer binnen de bebouwde kom. Volgens voorzitter Steven van Eijck levert verlaging van de maximumsnelheid niet alleen winst op voor de verkeersveiligheid, maar beperkt het ook de geluidsoverlast.

Maatregelen

Het verlagen van de maximumsnelheid moet volgens Van Eijck gepaard gaan met maatregelen die ervoor zorgen dat er ook daadwerkelijk niet sneller dan 30 km/uur wordt gereden. Van Eijck: "Als je het doet, doe het dan ook goed." In de praktijk blijkt namelijk dat in veel 30 km/uur-gebieden toch te hard wordt gereden en dat de politie op locaties waar de weginrichting niet noopt tot snelheidsvermindering, onvoldoende handhaaft, aldus de RAI.

Niet nieuw

Dat uitgerekend de RAI Vereniging hiermee komt, is verrassend, maar nieuw is het standpunt niet: het leger van organisaties en deskundigen die hiervoor pleiten groeit haast met de dag. De Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland (VVN), de Tweede Kamerfractie van GroenLinks en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek (SWOV) hebben al veel eerder vanuit hun specifieke discipline hierom gevraagd. De discussie is aangezwengeld door de Fietsersbond. "Door de steeds grotere verkeersdrukte staat de veiligheid en het fietsplezier voor fietsers onder druk. Het is tijd voor een volgende stap: 30 is het nieuwe 50", liet Saskia Kluit van de Fietsersbond begin vorig jaar weten.

51 tot 77 verkeersdoden minder

SWOV op haar beurt heeft berekend dat het terugbrengen van deze snelheidslimiet naar schatting 51 tot 77 verkeersdoden op jaarbasis scheelt. Het gaat dus wel ergens over. En VVN heeft onder andere laten weten dat er in de praktijk helemaal niet veel verandert, want ongeveer 80 procent van de weglengte binnen de bebouwde kom kan worden gezien als (woon)straat, waar een maximumsnelheid van 30 km/uur wenselijk en mogelijk is.
"In het belang van de verkeersveiligheid is het dan ook zeer wenselijk dat de algemene snelheidslimiet binnen de bebouwde kom wordt teruggebracht van 50 km/uur naar 30 km/uur. Het is immers logisch om de algemene regel te laten aansluiten bij hetgeen het meest voorkomt", aldus VVN. "Voor ontsluitingswegen, waar de verkeersveiligheid van kwetsbare weggebruikers is gegarandeerd door een gescheiden infrastructuur voor fietsers en voetgangers en veilige oversteekvoorzieningen, kunnen uitzonderingen worden gemaakt van 50 km/uur en soms 70 km/uur. (Woon)straten waar veel kinderen spelen kunnen worden aangemerkt als erven (15 km/uur-straten)."

Tegengeluiden

Niet iedereen is klakkeloos voor. Er zijn ook tegengeluiden. Zoals van verkeersplanoloog Adriaan Walraad. Hij heeft op verkeerinbeeld.nl laten weten 30 km/uur een goede gedachte te vinden, maar vindt meteen ook dat Nederland er nog lang niet klaar voor is, zo laat hij weten. Hij schrijft onder meer het volgende: "Stel nu dat 30 km/uur de norm wordt in de bebouwde kom. Natuurlijk levert dat wat praktische problemen op, die we met enige inzet het hoofd bieden. Grote bussen en 30 km/uur gaan niet samen: kleinere bussen gaan de stedelijke gebieden bedienen. Opkomsttijden voor hulpdiensten zijn niet langer haalbaar, maar dat kan rechtgezet worden met extra posten. En problemen met geloofwaardige limieten los je op met harde snelheidsbegrenzers."

Functies van wegen

"Toch open ik graag de discussie: is het terecht dat snelheden onlosmakelijk zijn gekoppeld aan de functies die wegen hebben? Wat als we de wegcategorieën koppelen aan het feitelijk gebruik, ofwel de intensiteiten? Intensiteiten van álle verkeersdeelnemers, dat dan weer wel. Dus voetgangers, fietsers én gemotoriseerd verkeer. En wat als we daar pas in tweede instantie een passende snelheid bij kiezen?"

Hiërarchie van het wegennet

Met het wegvallen van 50 km/uur vervalt volgens Walraad ook een groot deel van de hiërarchie van het wegennet. "Verkeersplanologisch liggen er dan grote uitdagingen te wachten. Immers, vanaf het moment dat 30 de norm is, verkiest gemotoriseerd verkeer alleen nog de kortste route, waar die kortste route ook ligt… En als gemotoriseerd verkeer de verkeerslichten gaat mijden, gaat gemotoriseerd verkeer juist door woonstraten rijden. En dat is niet de gewenste route. Sterker, dat is vanuit verkeersveiligheid juist ongewenst. En vanuit fietsklimaat ook."
"Een oplossing? Als verkeersplanoloog wordt mij mijn instrumentarium uit handen geslagen. En een gebiedsontsluitingsweg 30 of 40 km/uur maken? Die ruimte bieden de huidige basiskenmerken nu ook niet. Hoe sympathiek de gedachte van 30 km/uur als de norm ook klinkt, er is dan nog wel wat denkwerk te verzetten."