Jos Post
Jos Post Foto: Hans Peijs

Lidmaatschap LBKR 20 euro

De nieuwe branchevereniging LBKR hoopt aan het einde van dit jaar driehonderd leden te hebben. Een lidmaatschap voor een jaar kost 20 euro. Wil je je ook via de LBKR aansluiten bij ZZP Nederland (de organisatie voor zzp'ers) dan wordt dit 50 euro. Dit is (veel) goedkoper dan de andere brancheorganisaties.

Dit laat Jos Post, voorzitter van de LBKR, weten in deze Rij-instructie. De oprichting van de nieuwe vereniging wordt 28 maart een feit, want dan passeren de statuten bij de notaris. Inmiddels is de LBKR echter al bezig met de 'inleidende beschietingen', die onder meer bestaan uit gesprekken met voorzitters van de andere brancheorganisaties.

Goed gesprek

Post heeft inmiddels een positief gesprek gehad met Peter van Neck, voorzitter a.i. van de VRB, en er staat een onderhoud met Frank Hoornenborg, voorzitter van BOVAG Rijscholen, gepland. Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, heeft laten weten de beurt even aan hem voorbij te laten gaan, onder andere vanwege een recente aanvaring met enkele sympathisanten van de LBKR op Facebook.

Zie ook pagina 8/9/10.

Uber-chauffeurs krijgen
veiligheidstraining

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is gestart met een nieuwe verkeerstraining voor Uber-chauffeurs. Deze training wordt door Uber verplicht voor alle chauffeurs onder de 25 jaar. In de training wordt gewerkt aan sociaal weggedrag en aan het versterken van de risico-inschatting van de chauffeurs. Uber geeft aan dat zo'n 550 chauffeurs de verplichte training moeten doen. Chauffeurs die moeten deelnemen maar dat niet tijdig doen, worden 'gedeactiveerd'.

Deze maatregelen heeft Uber genomen naar aanleiding van recente verkeersongevallen - waarbij vier doden in zes weken tijd - waarbij een Uber-chauffeur betrokken was. Eén heel schrijnend ongeval vond plaats in Amsterdam waarbij een 9-jarig meisje ernstig gewond raakte en de chauffeur doorreed, terwijl hij een paar minuten eerder ook was doorgereden na een ongeval. Deze cijfers waren aanleiding voor VVN om in gesprek te gaan met taxidienst Uber.

Meer verdienen

Sinds 2012 is Uber actief in Nederland en een van de uitgangspunten is dat je als chauffeur meer verdient naarmate je meer rijdt. Het risico om opgejaagd te worden ligt dan op de loer, vindt VVN en dat vertaalt zich in hard en onverantwoord rijgedrag. Bovendien gaat het vaak om jonge, onervaren chauffeurs. VVBN laat weten: "Natuurlijk gaan wij niet over wetten – daar is de politiek voor – maar vanwege de verkeersveiligheid kunnen wij niet langer zwijgen. Er moet wat gebeuren."

Optimistisch

Thijs Emondts, general manager Uber Nederland, is optimistisch over de impact van de training die Veilig Verkeer Nederland heeft opgesteld: "We zijn ervan overtuigd dat dit positief gaat bijdragen aan de verkeersveiligheid in de stad. Risico's juist inschatten is een essentieel onderdeel van veilige deelname in het verkeer, vooral in een drukke stad als Amsterdam."

Er is niet één oplossing
tegen afleiding

Dé oplossing tegen afleiding in het verkeer, bijvoorbeeld door telefoongebruik of reclame langs de weg, is er (nog) niet. Het gaat om een pakket aan maatregelen, zo blijkt uit een literatuurstudie die SWOV heeft uitgevoerd.

Vanaf juli mogen zowel automobilisten als fietsers geen smartphone meer gebruiken in het verkeer omdat ze erdoor worden afgeleid. Het is een maatregel die wordt toegejuicht (hoewel er vragen zijn bij de handhaving), maar verder blijkt uit het onderzoek dat er op drie fronten wordt gewerkt aan een oplossing tegen afleiding. De oplossingen worden gezocht in mensgericht, voertuiggericht en infrastructureel.

Zie ook pagina 24: Wet op de Weg

Helmplicht snorfiets: eerst onderzoek naar
effecten verkeersveiligheid

Het is de vraag wat de gevolgen zijn van een helmplicht voor snorfietsers voor de rijopleiding (schuiven mensen van de snorfiets naar de brommer of veel eerder naar de elektrische fiets?) en verkopers van snorfietsen vrezen intussen het ergste voor hun handel op het moment dat een helmplicht voor snorfietsers wordt ingevoerd. Maar in elk geval is er een jaartje lucht.

Hoewel de Tweede Kamer een motie heeft overgenomen dat de helmplicht er moet komen, wil minister Van Nieuwenhuizen van I&W eerst een onderzoek doen naar de verkeersveiligheid. En er komt een overgangsperiode waarin mensen een helm kunnen kopen. De eisen die aan de helm worden gesteld zijn trouwens ook nog niet bekend.

Motie

In januari nam de Tweede Kamer een motie van Maurits von Martels (CDA) over om de helmplicht voor snorfietsers in te voeren. Normaal gesproken, zo heeft van Nieuwenhuizen laten weten, duurt het negen tot twaalf maanden om een wijziging in de RVV 1990 (want dat moet gebeuren) voor elkaar te krijgen. Maar in dit geval speelt mee dat de bewindsvrouw eerst wil laten uitzoeken wat de gevolgen zijn voor de verkeersveiligheid. Er is namelijk de verwachting dat veel snorfietsers overstappen op een veel snellere bromfiets en dat kan gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid in het algemeen.

Uitzoekerij

Dat wordt trouwens nog een hele uitzoekerij, want voor zover bekend worden in onderzoeken van bijvoorbeeld de SWOV het aantal snor- en bromfietsers dat bij een geval overlijdt altijd op één hoop gegooid. Rond 7 procent van het totaalaantal verkeersdoden zijn snor- of bromfietsers. Eind vorig jaar pleitten 130 artsen in een brandbrief aan de minister voor een helmplicht voor snorfietsers omdat zij in de praktijk zien dat snorfietsen relatief gevaarlijk zijn.

Corrupte examinator moet brommen

Een examinator van het CBR en drie voormalige rijschoolhouders zijn in hoger beroep door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot celstraffen tot maximaal 13 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Deze straf werd uitgesproken tegen de examinator die niet alleen werd gestraft wegens valsheid in geschrifte en corruptie, maar ook wegens oplichting. De rijschoolhouders kregen een werkstraf van 180 tot 210 uur opgelegd.

De straf is uitgesproken in de rechtszaak die al geruime tijd loopt. De examinator en de rijschoolhouders hadden in oproepplaats Den Helder tussen 2011 en 2014 een opzetje gemaakt om mensen tegen forse betaling (rond drie mille) te laten betalen voor het rijbewijs, terwijl ze in veel gevallen ongeschikt zijn om auto te rijden.
Het hof oordeelde dat de feiten schokkend en ernstig zijn omdat hiermee de verkeersveiligheid in het geding is. De straffen vielen lager uit dan het Openbaar Ministerie had geëist.

Fietsers voelen zich onveilig bij autonome auto

Fietsers voelen zich bij een dreigend conflict met een zelfrijdende auto onzekerder dan bij een dreigend conflict met een traditionele auto. Maar als de zelfrijdende auto de fietser laat weten dat deze is opgemerkt, hebben fietsers in conflictsituaties juist minder de neiging om te remmen bij een zelfrijdende auto dan bij een traditionele auto.

Dit blijkt uit het SWOV-rapport 'Hoe reageren fietsers op zelfrijdende auto's? Gedragsintenties bij ontmoetingen op kruispunten'. Bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto's dient, vindt de SWOV, te worden meegenomen dat fietsers zich anders gedragen in conflictsituaties met zelfrijdende auto's.

Afbeelding
Afbeelding