Er moet een lobby komen voor RIS

Helaas heb ik het sterke gevoel dat de Rijopleiding in Stappen (RIS) onder vuur ligt en dat zou de zoveelste dolk in de rug zijn van de rijscholenbranche. Want tornen aan RIS, dat moeten wij niet willen.

Ik snap absoluut niet waarom die discussie nu weer, en eigenlijk om de haverklap, opduikt. RIS is namelijk de beste manier van opleiden en zou veel eerder als basislesmethode moeten worden ingevoerd dan dat erover gediscussieerd moet worden.

Volgens de RIS-methode leert een leerling stap-voor-stap rijden, waardoor zij of hij beter voorbereid is op de verkeersdeelname. De leerling gaat pas een stap verder als hij daar klaar voor is. De laatste stap is dat je iets geheel zelfstandig en in steeds wisselende situaties kunt uitvoeren. In totaal doorloop je op deze manier 39 'gebruiksaanwijzingen' (scripts), verdeeld over vier modules.

Ik hoef hier onder vakgenoten niet verder uit te leggen hoe de RIS-methode werkt, maar een paar dingen zijn een feit. Het slagingspercentage is hoger, de kwaliteit van de rijopleiding is hoger en de leerling bereidt zich beter voor op deelname aan het verkeer. Het zijn stuk voor stuk redenen waarom je de RIS zou moeten koesteren, maar dat gebeurt niet. Er zijn zelfs examinatoren die er niets mee hebben, wat ik echt te gek voor woorden vindt.

Hier en daar wordt erover gedacht om de RIS op te doeken en om elke rijopleiding modulair in te richten. Daarbij wordt voorbijgegaan aan de kwaliteiten van de RIS. Het is niet alleen opleiden in modules, maar er ligt een complete visie aan ten grondslag. Een visie die werkt.

RIS moet, heel simpel, altijd blijven bestaan. Laat de consument maar kiezen, dat werkt namelijk overal. Ik kan een platgeslagen biefstuk van de supermarkt eten, maar ook een verse kogelbiefstuk van de ambachtelijke slager. Dat is echt een verschil en dat geldt ook voor RIS. Om die reden zou ik het toejuichen dat brancheorganisaties open en bloot zouden pleiten voor RIS. Dat dat niet gebeurt, is eeuwig zonde, tegen het belachelijke aan.