Gezocht: directeur CBR met affiniteit met rijscholenbranche

Petra Delsing heeft besloten af te zien van een tweede periode als algemeen directeur van het CBR. We zullen nooit weten of ze herbenoemd zou worden, maar we weten wel dat ze het niet best heeft gedaan in deze functie.

Delsing trad in mei 2016 aan en heeft er nooit blijk van gegeven echt enthousiast te zijn over haar nieuwe functie. Ze voelde zich, dat zag je er aan af, vaak als een kat in een vreemd pakhuis.
Voordat ze deze zware functie aanvaardde, was zij directeur Verkeer en Openbare Ruimte bij de gemeente Amsterdam, daarvoor was zij directeur Stadsbeheer Den Haag en daar weer voor bekleedde ze meerdere managementfuncties bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat en Rijkswaterstaat. Delsing heeft ongetwijfeld kwaliteiten, maar ze komt uit de ambtenarij en misschien is dat wel de reden dat ze zichtbaar moeite heeft met die rare wereld die de rijscholenbranche is. En met de wereld eromheen.

Exemplarisch is dat wij een jaar nadat ze was aangetreden om een interview met haar vroegen. Dat leek ons een goed idee nadat ze een tijd had warmgelopen. Dat kon wel, maar wel met de voorwaarde dat we de vragen per mail konden sturen. Dan kon zij die ook weer per mail beantwoorden, liet ze via een woordvoerster weten. Wij hebben daarvan gebruikgemaakt – anders hadden we niets - maar dat is een afstandelijkheid die niet past bij deze functie in deze branche. We zagen haar trouwens ook niet of nauwelijks in de media om tekst en uitleg te geven over alle problemen rond de rijgeschiktheid en ook dat is tekenend.

Het CBR stuurde over het feit dat Delsing niet in aanmerking wilde komen voor een herbenoeming een persbericht de wereld in. Met onder andere de zin: "Petra Delsing heeft de afgelopen jaren leiding gegeven aan het proces dat van het CBR een organisatie moet maken die klaar is voor de toekomst."
Dat is (nog) niet gelukt. Delsing staat er nu om bekend dat ze leiding gaf aan een organisatie waar het altijd stormde. Maandenlang klaagden rijschoolhouders bijvoorbeeld over de lange wachttijden, om over alle 'gedoe' rond de rijgeschiktheidsprocedures maar te zwijgen.

Het CBR moet nu verder. De divisie Rijgeschiktheid is ondergebracht bij COO Jan Jurgen Huizing en daarnaast moet er een nieuwe algemeen directeur worden gevonden. De branche moet daarbij hopen op een krachtige persoon met gevoel voor de vele uitdagingen waar het CBR voor staat en liefst iemand met affiniteit met rijschoolhouders. Dat wordt niet makkelijk, maar de sector verdient dat.