Afbeelding
Foto: Hans Peijs

CBR moet diep door het stof met procedure rijgeschiktheid

Dat het bij het CBR rommelt met betrekking tot de rijbewijskeuringen is een eufemisme. Niet vaak heeft een zogenoemd publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan (zbo) zo zwaar onder vuur gelegen als het CBR nu. En de maat lijkt langzamerhand vol.

Op 19 maart komt er een debat in de Tweede Kamer over het CBR en daarin zullen, zeker in de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten een dag later, ongetwijfeld Kamerleden willen scoren. Dit gaat namelijk niet om het CBR, maar om mensen. Mensen van wie een groot aantal het rijexamen niet op tijd haalt of van wie het rijbewijs niet op tijd wordt verlengd omdat het CBR haar zaken niet op orde heeft op het gebied van de procedure rond de Gezondheidsverklaring.

Alle problemen in najaar opgelost

Directeur van het CBR Petra Delsing (zij heeft laten weten niet te willen worden herbenoemd, zie ook pagina 3-red.) heeft tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer laten weten dat zij verwacht dat in het najaar alle problemen zijn opgelost.

Deze maatregelen zijn genomen

In een zogeheten infographic heeft het CBR in kaart gebracht waar de schoen wringt (zie de voorgaande twee pagina's. Het CBR heeft inmiddels maatregelen genomen, te weten:

- Via actieve communicatie in alle uitingen probeert het CBR te voorkomen dat mensen in de knel komen bij de verlenging. "We roepen klanten op om ruim op tijd te beginnen als ze verwachten één of meerdere artsen te moeten bezoeken."
De consequenties zijn er trouwens naar: het gevolg is dat het CBR in januari 65 procent meer aanvragen ontving. Een kwart startte éérder dan vier maanden van tevoren. Ook adviseren we met klem om de Gezondheidsverklaring digitaal in te dienen.
- De tweede maatregel is dat volop personeel wordt verworven en er in de avonden en weekends wordt overgewerkt. Maar er zijn nog steeds problemen. "De telefonische bereikbaarheid is helaas nog ver onder niveau. De klantenservice breidt daarom met nog eens 20 fte uit. Dankzij een extra 16-koppig mailteam beantwoorden we nu alle contactformulieren tijdig, laat het CBR weten.
- Beroepschauffeurs krijgen voorrang. In 2018 was 1,3 procent van de chauffeurs niet binnen vier maanden klaar voor het examen of de vernieuwing. In samenwerking met de branche is een spoedprocedure opgesteld voor beroepschauffeurs van wie de geldigheid.

'Er worden tijdelijk extra artsen ingezet om sneller op orde te komen'

Deze maatregelen worden nog genomen:

- Er worden tijdelijk artsen ingezet van externe partijen om de huidige grote instroom beter aan te kunnen en om sneller op orde te komen.

- Enkele weken geleden startte het CBR met monitoren op afloopdatum van het rijbewijs. Mensen die al langere tijd bezig zijn en van wie het rijbewijs binnenkort verloopt of verlopen is, worden als eerste geholpen.
- De komende maanden wordt gefaseerd de instroom richting het nieuwe systeem vergroot.

- Er wordt nog meer ingezet om mensen, vooral ouderen, te stimuleren en te helpen om de Gezondheidsverklaring digitaal in te dienen en te attenderen om minimaal 4 maanden uit te trekken voor de vernieuwing van het rijbewijs. "We gaan ouderen actief bellen en adverteren in landelijke dagbladen om te voorkomen dat mensen wachten tot vlak voor de verloopdatum van het rijbewijs met het insturen van hun aanvraag."