Administratie zelf doen of uitbesteden?

Het is een dilemma waar elke ondernemer mee wordt geconfronteerd. Kies je ervoor om de administratie zelf te doen of besteed je het uit aan een administratiekantoor? De volgende mogelijkheden zijn beschikbaar:
1. Het volledig zelf doen van de administratie;
2. Het deels zelf doen en deels uitbesteden van de administratie;
3. Het volledig uitbesteden van de administratie aan een administratiekantoor.

Het volledig zelf doen van de boekhouding

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om de boekhouding van hun bedrijf zelf te doen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat men op deze manier wat geld kan uitsparen. Een andere reden is dat door de techniek de administratie heel gemakkelijk op de eigen computer online gevoerd kan worden. De mogelijkheden op dit vlak zijn tegenwoordig zeer uitgebreid en hoeven bovendien lang niet altijd duur te zijn. De kostprijs van een boekhoudprogramma kan afhankelijk van de omvang van je onderneming en de daarmee gepaard gaande eisen wel sterk uiteenlopend zijn. E-boekhouden is zo'n voordelig, simpel werkend, onlineboekhoudpakket. Kijk wel uit voor extra kosten, zoals fiscale boetes en extra werkzaamheden van een administratiekantoor, als je de administratie zelf niet zorgvuldig voert.

Deels zelf doen en deels uitbesteden

Als ondernemer zit je niet te wachten om je tijd te besteden aan een volledige administratie. Je wilt graag ondernemen. In dat geval is het mogelijk om de kosten lager te houden en de administratie goed bij te houden. Als ondernemer lever je in principe gewoon alle stukken digitaal aan, waarna het administratiekantoor de rest doet. Hierdoor kun je sneller op ontwikkelingen inspelen. Deze dienstverlening wordt aangeboden in de vorm van een vast bedrag waardoor je steeds weet waar je qua kosten aan toe bent. Afhankelijk van de grootte van je onderneming liggen de prijzen tussen € 95 en € 125 per maand.

Volledig uitbesteden aan een administratiekantoor

Een deel van de ondernemers kiest er nog altijd voor om hun administratie volledig uit te besteden aan een administratiekantoor. De ondernemer kan zich dan volledig richten op zijn onderneming en het ondernemen. De ondernemer wordt bij deze mogelijkheid volledig ontzorgd. Het levert tijdswinst op.

In alle gevallen moet de administratie goed gevoerd worden. Als de administratie op orde is, geeft het je een goed beeld van hoe je bedrijf ervoor staat. Je inkomsten, uitgaven en winst staan op een rij en je ziet in één oogopslag of het betalingsgedrag van klanten goed is. Daardoor kun je op tijd ingrijpen als het financieel wat minder gaat met je onderneming. Wat doet u?