'Wij oefenen een gevaarlijk beroep uit'

Rijschoolhoudster en vaste medewerker en columnist van Rij-instructie Irma van den Berg schreef vorig jaar een column over het start-stopsysteem in relatie tot de spoorwegovergang. Want ook dit systeem kan 'tricky' zijn. Ze heeft een advies aan iedere instructeur:

"Met betrekking tot de gevaren op overwegen gebruik ik regelmatig de zeer educatieve tekening in het docentenwerkboek van collega Jan Voerman, rijangstspecialist pur sang.
In zijn tekening is sprake van een overweg met de slagbomen dicht en een lesauto ertussen opgesloten op de spoorrails. Niet ver voorbij de overweg ligt een kruispunt van gelijke orde. Vlak na de overweg is een auto op zijn voorganger gebotst. Die voorganger moest abrupt stoppen voor een tegemoetkomende vrachtauto met aanhanger die de doorgang blokkeert. Gezien vanaf de overweg wil de tegemoetkomende vrachtauto linksaf de straat inrijden. Zijn instuurmoment wordt echter beïnvloed door rechts, vlak bij de hoek geparkeerde auto's. De vrachtauto kan er prima voorlangs, totdat er vanuit die straat midden op de weg een auto tegemoetkomt. Die haalt vlak voor het kruispunt (waar hij de vrachtauto voorrang had moeten verlenen) namelijk een fietser in.

De vrachtauto onderbreekt zijn manoeuvre waardoor de aanhanger de doorgang blokkeert. Het verkeer dat vanaf de overweg nadert (rechtdoorgaand op dezelfde weg) moet dus abrupt stoppen. Degene die achter op zijn voorganger botste gaf bij daling van de slagbomen wellicht de voorkeur aan zo'n botsing dan een aanvaring met een trein te riskeren. De lesauto op de overweg kan geen kant meer op.

Uiteraard is ook dit verhaal een hypothese. Die tekening was immers bedoeld om leerlingen verkeersinzicht bij te brengen. Maar de moraal van dit verhaal is dat wij rijinstructeurs een gevaarlijk beroep uitoefenen. Onze aandacht mag geen seconde verslappen, onze besluitvorming niet zijn gebaseerd op aannames. Wij moeten dus wel werken met vooronderstellingen en hypotheses omdat het gevaar echt in heel kleine hoekjes loert.