Bij de begrafenis van Henk Reinink waren tientallen rijschoolhouders aanwezig.
Bij de begrafenis van Henk Reinink waren tientallen rijschoolhouders aanwezig. Foto: Hans Peijs

Extra gaspedaal blijft gemoederen bezighouden

De meningen zijn verdeeld

De rijschoolhouders die zich hebben verenigd in Rijscholen Belang Kring 32 (RBK 32, regio Gooi en Almere) hebben bij het CBR aandacht gevraagd voor het tweede gaspedaal in de lesauto. Daar hoort ook de automatische parkeerrem bij. Want deze cocktail in een lesauto is levensgevaarlijk. Letterlijk, want deze heeft rijinstructeur Henk Reinink vorig jaar het leven gekost.

Volgens het onderzoek naar het ongeval waarbij vorig jaar 1 mei de geliefde instructeur Henk Reinink om het leven kwam, had een extra gaspedaal als onderdeel van de dubbele bediening mogelijk zijn leven kunnen redden. Henk Reinink overleed bij een tragisch ongeval in zijn lesauto op een spoorwegovergang aan de Herenstraat in Bussum. Volgens het politieonderzoek naar de oorzaak viel uitgerekend op de spoorwegovergang de motor stil. Toen er een trein naderde, maande Reinink zijn leerlinge direct uit de wagen te stappen. Door het openen van het portier werd de automatische parkeerrem automatisch in werking gezet en toen kon de auto door het ontbreken van een gaspedaal aan zijn kant niet meer worden verplaatst. Henk Reinink heeft nog geprobeerd met zijn hand gas te geven, maar de trein was te snel bij hem.

Ervan leren

Rijschoolhoudster Brigitte Halberstadt onderhoudt de contacten met de weduwe van Henk en zij heeft de belangrijkste bevindingen in het rapport besproken met haar collega's van Rijscholen Belang Kring 32 (hier maakte Henk Reinink deel van uit) met als doel om ervan te leren. "We krijgen Henk er niet mee terug, maar ik heb Carla, de vrouw van Henk, gevraagd of wij de bevindingen in het rapport mogen delen met collega's om ervan te leren en om soortgelijke ongevallen te voorkomen. En daarin heeft zij toegestemd."

Inbouwen

Vooral bij beginnende leerlingen vinden instructeurs het tweede gaspedaal belangrijk

De belangrijkste les is volgens Halberstadt om een tweede gaspedaal te laten inbouwen. "Wat mezelf betreft: ik ben al 20 jaar instructrice en ben tijdens de opleiding gewezen op het belang van een tweede gaspedaal. En gelukkig maar, want ik heb het pedaal al twee keer in een noodsituatie moeten gebruiken. Dat was twee keer op een korte invoegstrook. Als je een gaatje moet zoeken tussen het drukke verkeer, dan kan een tweede gaspedaal gewoon het verschil maken. Iedereen die er één heeft weet dat."

Jan in den Berken, directeur van Gareko dubbele bedieningen in Almere, bestrijdt overigens dat een tweede gaspedaal Henk Reinink had kunnen redden. "Het probleem in dit geval was dat de leerlinge is uitgestapt, waardoor de automatische parkeerrem in werking trad. Het portier stond waarschijnlijk nog open en dan kun je gas geven wat je wilt, maar dan kom je nooit weg. Dus de stelling dat een tweede gaspedaal hem had kunnen redden, hoe graag ik dat ook voor hem gewild zou hebben, daar snap ik niets van." Overigens merkt hij wel dat er steeds meer tweede gaspedalen worden ingebouwd. "Er is bijna geen lesauto meer waarin geen tweede gaspedaal wordt ingebouwd. Ik vind overigens wel dat een instructeur daar zeer gedoseerd mee moet omgaan. Als ik een instructeur had gehad die naast me gas zou geven, zou ik onmiddellijk naar een ander stappen, want dat wil je toch niet? Dus? Dus een tweede gaspedaal kan nuttig zijn voor het geval een leerling er echt helemaal nog niets van kan, maar daarna alleen gebruiken als het echt niet anders kan."

Noodsituaties

Los van deze discussie zijn er volgens Halberstadt nog meer lessen. "Je moet ook goed weten welke systemen in je auto zitten en hoe ze precies werken bij noodsituaties. En je moet je leerlingen hiervan op de hoogte stellen, zowel in de theorie als in de praktijk. Op het moment dat iemand stilvalt op een spoorwegovergang duurt het bijvoorbeeld zeven seconden voordat de trein er is. Dat kunnen kostbare seconden zijn. Ik denk dat iedere instructeur wel heeft meegemaakt dat een leerling in paniek raakt wanneer opeens de bellen op een spoorwegovergang gaan rinkelen en daar moet je als instructeur heel scherp op zijn. Een andere belangrijke tip is dat je een spoorwegovergang alleen op moet rijden als je er ook meteen helemaal overheen kunt – dat geldt trouwens voor iedere automobilist - en de auto moet voordat de overgang wordt gekruist in de goede versnelling staan. Schakelen op een spoorwegovergang is uit den boze. En de instructeur moet zijn voet altijd bij de koppeling houden voor het geval dat."
Halberstadt heeft namens Rijscholen Belang Kring 32 de kwestie aangekaart bij het CBR, maar bij het ter perse gaan van deze editie had ze nog geen antwoord.

Nuttig

Vorig jaar vroeg Rijschoolpro.nl de instructeurs naar hun mening over het tweede gaspedaal. Daaruit blijkt dat 78 procent van de instructeurs een tweede gaspedaal nuttig vindt en in de meeste gevallen ook al heeft. Er werden ook reacties gevraagd waarom rijschoolhouders wel en waarom ze geen tweede gaspedaal willen. De voorstanders zweren bij hun extra pedaal. Vooral bij beginnende leerlingen en in verkeerssituaties waar opeens wat extra gas erbij van groot belang is, vinden ze het tweede gaspedaal belangrijk.

De wet

Het probleem met het tweede gaspedaal tijdens het examen is, zo blijkt uit een reactie van het CBR op rijschoolpro.nl, dat de wet voorschrijft dat de dubbele bediening bestaat uit een koppeling en een rempedaal. "In het belang van de verkeersveiligheid moet er tijdens examens en toetsen een uniforme positie van de dubbele bediening zijn. Omdat die per lesauto kan verschillen en de examinator in acht verschillende lesauto's per dag zit, kiezen we voor alleen dubbele bediening met rem en koppeling."