Afbeelding
Foto:

VOG, zo zit dat

In de nieuwe WRM wordt een Verklaring Omtrent het Gedrag Natuurlijke personen of VOG Rechtspersonen (VOG NP of VOG RP) verplicht, maar nu al hanteert bijvoorbeeld BOVAG Rijscholen dit als lidmaatschapseis en ook voor het Rijleskeurmerk is het een verplichting. Er zijn inmiddels veel rijinstructeurs die er vragen over hebben. De meest gestelde, plus de antwoorden, zetten we daarom eens op een rij.

Wat is het verschil tussen een VOG Natuurlijke persoon en een VOG Rechtspersoon?

Een VOG Natuurlijke personen (VOG NP) geldt voor iedere particulier, dus in onze branche voor rijinstructeurs in loondienst en zzp'ers. De VOG Rechtspersonen (VOG RP) is een schriftelijke verklaring waarmee bedrijven of stichtingen hun integriteit kunnen tonen aan partners, bedrijven en overheden.

Voor wie of wat kan een VOG RP worden aangevraagd?

De VOG RP kan worden aangevraagd door de volgende rechtspersonen: Naamloze Vennootschap (NV), Besloten Vennootschap (BV), stichting, vereniging, vennootschap onder firma (v.o.f.) of een maatschap.

Hoe vraag ik een VOG aan?

Er is de VOG Natuurlijke personen (VOG NO) en de VOG Rechtspersonen (VOG RP). Een zzp'er valt onder de VOG NP

Er zijn drie manieren.

Via de gemeente

U kunt een volledig ingevuld aanvraagformulier inleveren bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar u staat ingeschreven. Als u het formulier inlevert, moet u een geldig identiteitsbewijs meenemen en tonen. Ook moet u dan een bedrag voor de behandeling van de aanvraag betalen (het tarief): € 41,35.
Vraagt u een VOG aan in verband met een sollicitatieprocedure, dan betaalt u de kosten van de aanvraag. Uw (toekomstige) werkgever kan deze kosten wel vergoeden, maar is daartoe niet verplicht. U krijgt geen geld terug als u geen VOG ontvangt. Het bedrag dat u betaalt, is voor het in behandeling nemen van uw aanvraag, niet voor de VOG zelf.
De gemeente neemt de gegevens van uw aanvraagformulier over, vult ze automatisch aan met gegevens uit de Basisregistratie personen (BRP) en stuurt alles door naar Justis.

Justis geeft namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie VOG's af. Indien u een VOG krijgt, wordt deze naar uw postadres gestuurd zoals dat bij de gemeente bekend is.

Uitzondering

Bij een aantal gemeenten is het niet mogelijk om een VOG aan te vragen als u ouder bent dan 80 jaar. U kunt dit nagaan bij uw eigen gemeente. Als de gemeente geen VOG afgeeft, kunt u een VOG rechtstreeks bij Justis aanvragen. Daartoe moet u het aanvraagformulier volledig invullen en dit samen met een goed leesbare kopie van uw identiteitsbewijs naar Justis sturen.

Via internet

Sinds 1 januari 2012 kunt u een VOG Natuurlijke personen (VOG NP) ook via internet aanvragen. U hoeft dan niet naar het gemeentehuis. Een VOG via internet aanvragen is goedkoper dan via de gemeente, namelijk € 33,85 in plaats van € 41,35.

Het initiatief voor een VOG-aanvraag via internet ligt bij de organisatie/werkgever die van u een VOG vraagt. Deze moet met behulp van een webapplicatie het 'organisatiedeel' van het digitale aanvraagformulier invullen. Daarna krijgt u van Justis een e-mailbericht met toegang tot het 'burgerdeel' van het digitale aanvraagformulier. Om in dat deel te komen moet u wel inloggen met uw DigiD.
Na afronding van de aanvraag en betaling via iDEAL wordt de aanvraag bij Justis in behandeling genomen. Justis informeert u schriftelijk – per post, dus niet via e-mail – over de afhandeling van de aanvraag.

Door wie wordt een VOG RP aangevraagd?

De aanvraag voor een VOG RP moet worden gedaan door een vertegenwoordiger van de rechtspersoon. Bijvoorbeeld een bestuurder, vennoot of beheerder. Deze vertegenwoordiger moet hiertoe bevoegd zijn op grond van de statuten of een verleende machtiging.

Hoe lang duurt de behandeling van een VOG-aanvraag?

Heeft u geen strafbare feiten gepleegd, dan beslist Justis binnen 4 weken of u een VOG krijgt. Bent u in aanraking geweest met justitie, dan is nader onderzoek nodig. In dat geval wordt binnen 8 weken een beslissing genomen.

Aan wie en op welke manier wordt de VOG verzonden?

De VOG wordt aan u persoonlijk verzonden; en dus niet aan de werkgever. Heeft u de VOG via de gemeente aangevraagd? Dan wordt deze naar uw postadres gestuurd zoals dat bij de gemeente bekend is. Heeft u de VOG digitaal aangevraagd? Ook dan ontvangt u de VOG per post, op uw adres zoals dat in de aanvraag geregistreerd is. Het is niet mogelijk om de VOG digitaal af te geven.

Wat kost een VOG NP?

Voor een VOG-aanvraag via de gemeente betaalt u €41,35. Als de aanvraag door uw (toekomstige) werkgever die de VOG van u verlangt, wordt gestart via internet betaalt u € 33,85.

En wat kost een VOG RP?

De kosten voor het aanvragen van de VOG RP zijn € 207. Als u de aanvraag doet, moet u dit bedrag overmaken. De betalingsgegevens vindt u op het aanvraagformulier.

Wanneer krijg ik geen VOG?

U krijgt een VOG als uit het onderzoek blijkt dat u geen strafbare feiten op uw naam heeft staan. Is er wel sprake van strafbare feiten, dan beoordeelt Justis of deze relevant zijn voor het doel waarvoor de verklaring is aangevraagd. Voor een leraar zijn bijvoorbeeld andere strafbare feiten van belang dan voor de functie van accountant. Zijn de gevonden strafbare feiten relevant voor het doel waarvoor de verklaring is aangevraagd en vallen ze binnen de terugkijktermijn, dan krijgt u geen VOG.

En wanneer wordt een VOG RP afgegeven?

Als uit het onderzoek blijkt dat de onderzochte rechtspersoon en de natuurlijke personen geen strafbare feiten op hun naam hebben staan, wordt de gevraagde VOG in ieder geval afgegeven. Is wel sprake van strafbare feiten, dan wordt beoordeeld of deze relevant zijn ten opzichte van het doel waarvoor de VOG is aangevraagd.

Hoe lang geldt een VOG RP?

De VOG RP is een momentopname. Aan de VOG RP is geen geldigheidsduur verbonden. De aanvrager bepaalt hoe recent de VOG RP moet zijn. De houdbaarheid van de VOG RP verschilt per branche.