De LBKR bood in juni 2017 het manifest aan in Den Haag en dat was het startschot voor de oprichting van de stichting die nu een vereniging wordt.
De LBKR bood in juni 2017 het manifest aan in Den Haag en dat was het startschot voor de oprichting van de stichting die nu een vereniging wordt. Foto: Hans Peijs

'Wij verwachten echt
geen wonderen hoor'

De LBKR wordt op 28 maart officieel een vereniging. Dan passeren de statuten bij de notaris en wordt een soort nieuwe start gemaakt. Voorzitter Jos Post vroegen we naar de aanleiding en de verwachtingen voor komend jaar.

'Laat 2019 het jaar van de verbroedering zijn', luidde de kop boven het hoofdredactioneel commentaar in de januari-editie van Rij-instructie. Het was een pleidooi om schuttingen tussen de brancheorganisaties enerzijds en de LBKR anderzijds te slechten, want van strijd wordt niemand beterr. Zonder wrijving geen glans, luidt een spreekwoord en dat zal best waar zijn, maar van te veel wrijving kan de boel zomaar erg dof worden en dat is het laatste dat je wilt.

Tot elkaar komen

Een paar citaten maken duidelijk dat wij het beste voorhebben met de branche.
Citaat 1: 'Het wordt serieus tijd dat de partijen nader tot elkaar komen. En dan gaat het niet alleen om de brancheorganisaties, maar ook om het CBR, IBKI en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.'
Citaat 2: 'Natuurlijk kun je op de LBKR afdingen dat het 'maar' een stichting is, zonder democratische besluitvorming. Maar een vereniging is zo opgericht.'
Citaat 3: 'Het is zaak dat in 2019 over de wateren die de organisaties scheidt bruggen worden geslagen. Iedereen moet volwassen genoeg zijn om over de eigen schaduw heen te springen. Want met de huidige situatie schiet niemand iets op. 2019 het jaar van de verbroedering? Het is een mooie gedachte, toch?'

Handschoen opgepakt

Rij-instructie doet niet meer dan duiden van het nieuws en heeft zeker niet de wijsheid in pacht, maar het is leuk om te horen dat Jos Post dit stuk met meer dan middelmatige interesse heeft gelezen én er aanleiding in zag om contact op te nemen met de voorzitters van de brancheverenigingen VRB, BOVAG en FAM en met het CBR (met IBKI heeft de LBKR al geregeld contact).

'Dit jaar verwachten we, dat is het doel, door te groeien naar driehonderd leden'

"Ik heb de handschoen opgenomen omdat ik het er helemaal mee eens ben", zegt hij een ruime maand later. Inmiddels heeft Post een gesprek gehad Peter van Neck, voorzitter van de VRB, en er staat een gesprek met Frank Hoornenborg, voorzitter van BOVAG Rijscholen, en het CBR op de agenda. Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, heeft er even vanaf gezien vanwege een aanvaring met een aantal sympathisanten van de LBKR op Facebook en de, in zijn ogen, minder goede afhandeling door het bestuur, maar heeft alles bij elkaar een positieve grondhouding naar de LBKR. Rutten is namelijk erg van het samenwerken en daar past een toenadering tot de LBKR bij.

Nieuwe WRM

Het commentaar in januari is natuurlijk niet de enige aanleiding geweest voor de LBKR om na te denken over het omzetten van een stichting naar een vereniging. Op de vraag aan Post of er één bepaald moment is waarop de gedachte bij het bestuur postvatte om de boel om te vormen, antwoordt hij: "Er is niet één moment aan te wijzen, maar meer een kwestie van dat we verschillende keren ermee werden geconfronteerd. De behandeling van de nieuwe WRM in de Tweede Kamer heeft de boel wel in een stroomversnelling gebracht. Wij zijn erg van de voortgang erin houden, maar tijdens de beraadslaging zaten wij letterlijk aan een andere tafel dan de andere branchepartijen en dat is natuurlijk niet goed. Ik vond dat vreemd, wilde dat niet en als je het zo wilt noemen: dan was dat een wake-upcall."

Maar jullie hadden aan de andere kant wel het gevoel dat er naar jullie werd geluisterd?

"Absoluut, en zowel door leden van de Tweede Kamer als door Herme Bruin, de directeur van INNOVAM en IBKI. En ook dat zette ons aan het denken, want wij willen verder."

Op 28 maart is de vereniging een feit. Verwacht je dan meteen wonderen?

"Nee hoor, helemaal niet. Dit soort zaken is een proces en dat heeft tijd nodig om te landen. Het ligt ook niet alleen aan ons, er zijn ook andere partijen bij betrokken en daar moet alles landen, dat snap ik best. Aan de andere kant zijn wij inmiddels wel een partij die in juni al twee jaar bestaat, die bewezen heeft iets te kunnen bereiken en waarmee langzamerhand best rekening mee mag worden gehouden. In die zin zeg ik: ja, het kan wat mij betreft niet snel genoeg gaan, maar ik besef dat er tijd nodig is."

Jullie hebben nu al regelmatig overleg met IBKI en zitten dan alleen aan tafel. Dat is een betere positie dan dat je met z'n vieren aan tafel zit en met elkaars mening rekening moet houden, of is dat niet zo?

"Dat is helemaal waar. Met korte lijnen en direct op de bal zitten bereik je soms meer. Maar deelname aan het branchevoorzittersoverleg (BVO), wat wij graag en zo snel mogelijk willen, betekent natuurlijk niet dat de informele lijnen worden doorgeknipt. Naast de formele weg zullen wij waar nodig ook informele wegen bewandelen. Ik neem aan dat wij dat niet als enige doen."

Er komt een dag dat de LBKR voor de eerste keer aanschuift bij het BVO. Wat verwacht je daarvan? Dat je met open armen wordt ontvangen of veel meer een stroef begin?

"Er zal mogelijk wat oud zeer zijn, want er zijn dingen gepasseerd die niet altijd even leuk zijn geweest, maar dat is ook niet zo vreemd. Ook dat is een proces en heeft tijd nodig. En de gesprekken die ik had en heb met de andere voorzitters zullen natuurlijk ook de lucht klaren. En wij moeten ook onze weg zoeken. Hoe dan ook ben ik erg van de verbinding en van samenwerken, dat staat voorop."

De LBKR heeft zich de afgelopen tijd een bepaalde manier van werken en communiceren eigengemaakt. Jullie zijn bijvoorbeeld veel meer dan andere organisaties erg van de social media. Gaat dat veranderen nu jullie een vereniging worden of is dat juist een unique sellingpoint?

"Ik en de andere bestuursleden hebben er wel over nagedacht, maar we zijn er nog niet uit. Persoonlijk sta ik in een spagaat. Aan de ene kant vind ik het fijn dat de social media met alle meningen er zijn, want wij leren daar veel van. Van sommige meningen kun je vinden wat je wilt, maar het zijn wel meningen van rijschoolhouders en blijkbaar zijn dat dingen die leven. Aan de andere kant valt er ook wat voor te zeggen om het op een lager pitje te zetten of om ermee te stoppen en om alleen door te gaan met de besloten groep op Facebook. We zijn er dus nog niet uit, maar hoe dan ook zal dat niet op 29 maart allemaal anders zijn."

Als vereniging zul je bij alles wat je doet de leden moeten raadplegen of in elk geval moet je rekenschap afleggen. Met een stichting heb je dat niet. Is dat niet ook opeens een stuk lastiger opereren?

"Binnen de besloten groep op Facebook doen we dat al lang, dus er verandert voor ons niet heel veel. Een democratisch proces is natuurlijk ook goed, hoe je het ook inricht. De leden komen ongetwijfeld met zaken waar wij niet aan gedacht hebben."
"Het is trouwens niet zo dat de bestuursleden alles doen. We hebben een aantal actieve rijschoolhouders binnen onze gelederen die ons nu al bepaalde taken uit handen nemen. Een goed voorbeeld is het Broodfonds waarvan Sandra Konings, die niet in het bestuur van de LBKR zit, voorzitter is."

Zijn jullie ook van plan om, als het aantal leden groeit, te gaan werken met regionale werkgroepen en dergelijke?

"Wij hebben nu ruim honderd rijschoolhouders die ons financieel steunen. Dat zijn de eerste leden. Dit jaar verwachten we, dat is het doel, door te groeien naar driehonderd leden en als we naar dat soort aantallen groeien kan ik me goed voorstellen dat we regionale organen in het leven gaan roepen. We denken daarover na, maar dat is iets voor de toekomst, we hebben het daar nog niet over gehad."

Heb je een idee van waar nieuwe leden vandaan zullen komen?

"Ik denk dat er leden komen die nu nog lid zijn van een andere brancheorganisatie, maar er zullen er ook zijn die nu nog nergens lid van zijn omdat ze zich nergens thuisvoelen en er zullen er ook zijn die ergens lid zijn geweest en nu even nergens lid van zijn. Dus om je vraag te beantwoorden: van alle kanten."

Hoeveel gaat het lidmaatschap kosten?

"Twintig euro per jaar en vijftig euro per jaar als je je ook wilt aansluiten bij ZZP-Nederland, de organisatie waarmee wij een partnerschip zijn aangegaan."

Hou je alle bestuursleden binnenboord?

"Zoals het er nu naar uitziet wel. Ja, iedereen is echt heel blij met de gang van zaken. We hebben goed geanalyseerd waar we voor staan, wat we willen en hoe we dat willen bereiken en dan is dit gewoon de beste oplossing."

Jos Post: 'Wij zijn erg van de voortgang erin houden.'