Leerplichtwet versus turbotheoriecursus

Er is met name de laatste jaren behoorlijk veel veranderd in de manier waarop het leren voor de theorie vorm wordt gegeven. We hoorden al regelmatig geluiden van de theoriemiddelen-verkopers dat er geen boek of andere theorie-leermiddelen worden verkocht. En zelf merken we dat toch ook? Wanneer wij de leerling bij aanvang van de rijopleiding aanraden deze zeer belangrijke zaken aan te schaffen, wordt dat doorgaans niet gedaan, want "ik heb ze al van een vriend, kennis, neefje, buurmeisje", etc.

Dat kan best zo zijn, maar meestal blijkt dat het niet het geval is en dat men er vooral geen geld aan uit wil geven. Wanneer je tijdens de rijles een vraag stelt, moeten ze ook meestal het antwoord schuldig blijven, en vervolgens zoeken ze het op internet even op. Prima, zou je zeggen, maar dat is dan slechts het antwoord op die ene gestelde vraag. En wanneer iets in het boek opgezocht moet worden, hoop je dat de interesse wordt gewekt om dan nog iets meer te lezen. Ik geef zelf de theorieboeken gratis aan mijn leerlingen, maar of het helpt?

Inmiddels dient het volgende probleem zich aan: leerlingen vragen massaal een hele dag vrij van hun middelbare school om naar de ééndaagse theoriecursussen te gaan. Dat druist in tegen de leerplichtwet.
Het is de school namelijk slechts toegestaan om vrij te geven voor het examen en de tijd om daarnaartoe te gaan, niet meer dan dat. Het is voor veel scholen een groot probleem aan het worden: boze ouders die al betaald hebben en kinderen die dan maar ziek gemeld worden.

Dit alles is tevens een gevolg van het feit dat er tegenwoordig op 16-jarige leeftijd een theorie-examen gedaan mag worden. Vroeger was dat vanaf 18 jaar en hadden leerlingen meer mogelijkheden om op de dan vaker voorkomende vrije dagen deze zaken in te plannen, los van het feit of dit soort cursussen veel toevoegt aan het kennisniveau van de leerling.

Iets om over na te denken voor serieuze opleiders, waarbij men zich tevens positief kan profileren bij scholen en ouders.

Peter van Neck,
voorzitter VRB