Concurrenten: met kwaliteit blijf je ze de baas

Eind 2018 beschreef de BOVAG een aantal trends in onze branche. Twee van de genoemde trends wil ik graag uitlichten. De eerste is veel toetreding en concurrentie en de andere is groeiend belang van marketing en social media. Het constateren van trends is één, advies geven is twee. Wij geven graag advies hoe als (startende) ondernemer hiermee om te gaan.
Hevige concurrentie zorgt ervoor dat de prijzen en daarmee de bedrijfsvoering en het inkomen van rijschoolhouder onder druk komen te staan. De prijsvechters domineren de markt. Zoek daarom de bovenkant van de markt. Begin van dit jaar adviseerden wij daarom ook een minimumlesprijs. Het is van belang om niet op prijs te concurreren omdat je dan langzaam ondergaat met je onderneming. Je investeert in kwaliteit, innovatie en toegevoegde waarde voor de klant. Je levert een beter product dan je concurrenten en je klanten betalen daar graag wat extra voor. Als je een goede prijs vraagt voor je dienstverlening kun je namelijk op andere onderwerpen dan de prijs concurreren. Je zou bijvoorbeeld op kwaliteit kunnen concurreren.

Maar hoe doe je dat? Jouw dienstverlening moet voldoen aan de hoogst mogelijke kwaliteitseisen. Goede opleiding is daarbij onontbeerlijk. Goede kwaliteit is belangrijk, maar hoe verkoop je die? Daarbij is een goede marketing- en socialmediastrategie een belangrijk hulpmiddel. Laat je zien via Facebook, Instagram en Twitter. Laat niet alleen zien wat je doet, maar geef ook een kijkje in de keuken hoe je het doet via filmpjes, aanbevelingen e.d. Kijk ook bij de concurrenten wat zij doen en wat jij beter kunt. Wat zijn jouw unieke verkooppunten?
Om dit alles te bereiken is een hele goede service een belangrijk instrument. Net even een stapje meer zetten dan de concurrent. Gebruik daarvoor ook social media, maar ook de techniek om een automatisch sms'je te sturen met de afspraak en de herinnering voor de afspraak, verjaardagswens e.d.
Een ander doorslaggevend item voor meer succes dan de concurrenten is vriendelijke en goedgetrainde instructeurs die niet bellen of appen tijdens de les, die voorkomend naar de leerling zijn en geen boodschappen doen tijdens de les. Kortom: wees klantvriendelijk. Niet iedereen heeft die kwaliteiten. Laat ook je passie en enthousiasme zien.
Het mooist is het natuurlijk als je een goede balans tussen deze zaken hierboven kunt vinden.

Pak je kans! Niet concurreren maar domineren!