Afbeelding
Foto:

ADAS worden belangrijk onderdeel van examen

Of je als rijschoolhouder nu wilt of niet en het kan lang duren of kort, maar de ontwikkeling van Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) bij het examen en dus in een lesauto is niet te stoppen. Dit blijkt uit beantwoording van Kamervragen door minister Van Nieuwenhuizen van I&W.


Bij de verdere doorontwikkeling van het theorie- en praktijkexamen B wordt namelijk nadrukkelijk gekeken in hoeverre rijtaakondersteunende systemen een belangrijke rol kunnen spelen. Hoe groot deze rol uiteindelijk wordt, is mede afhankelijk van onder andere de 'penetratiegraad' van dergelijke systemen, liet ze weten.

Groot voorstander

Van Nieuwenhuizen is een groot voorstander van het gebruik van meer ADAS. In oktober liet zij de Kamer bijvoorbeeld weten: "Het veilig gebruik van deze producten en diensten biedt op korte termijn kansen voor verkeersveiligheid, bereikbaarheid en duurzaamheid. Dit vraagt om verantwoord gebruik door het individu, alsook om diensten en toepassingen die deze wijze van gebruik ondersteunen en grootschalig worden toegepast."

Examen

Niet alleen bij het praktijkexamen, maar ook bij het theorie-examen wordt kennis over ADAS daarom steeds belangrijker. Deze week antwoordde Van Nieuwenhuizen onder andere dat nieuwe en intelligente systemen van voertuigen reeds in het bestaande opleidingsprogramma worden opgenomen. "Hierop aansluitend zijn in zowel het theorie- als het praktijkexamen vragen en onderdelen opgenomen die aandacht besteden aan ADAS", aldus Van Nieuwenhuizen.

Convenant

Inmiddels is er een breed convenant in de maak van allerlei organisaties en belanghebbenden om duidelijkheid te verschaffen in de ontwikkeling van ADAS. Deze is nodig omdat er momenteel veel systemen met allemaal een andere naam en functionaliteit en ook omdat veel automobilisten niet weten wat ze ermee aan moeten en daarom systemen vaak uitzetten.
Partijen die hiervoor door het ministerie van I&W zijn benaderd, zijn onder andere CBR, RAI Vereniging, BOVAG, RDW, ANWB, de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen, het Verbond van Verzekeraars, FOCWA (de branchevereniging voor schadeherstelbedrijven), EuroNCAP, TNO, TU Delft en TU Eindhoven.

The Future Mobility

Of het CBR aanhaakt is overigens nog niet bekend. Er bestaat nu al het platform The Future Mobility Network van ondernemer Joop Veenis en hij heeft gevraagd of het CBR zich bij hem wil aansluiten. Rij-instructie heeft het CBR de vraag voorgelegd wat het gaat worden, maar de organisatie beraadt zich nog.

Groot onderzoek naar afstemming menselijke bestuurder en autonome auto's

Het Europese DG Onderzoek en Innovatie (RTD) heeft het door SWOV ingediende voorstel MEDIATOR gehonoreerd. MEDIATOR is een omvangrijk vierjarig onderzoek dat zich richt op een optimale afstemming tussen een menselijke bestuurder en (deels) autonome voertuigsystemen.


MEDIATOR beoogt een instrument te ontwikkelen dat realtime nagaat of op enig moment de controle over het voertuig beter bij de bestuurder kan liggen of bij een van de autonome systemen. Tevens zorgt het systeem dat de overdracht van de controle tijdig en veilig gebeurt. Daartoe monitort het instrument continu zowel de fitheid en vaardigheid van de bestuurder als de eisen vanuit de verkeerssituatie en zet dit af tegen de mogelijkheden en beperkingen van de autonome systemen in de auto.

Samenwerken

SWOV zal het project coƶrdineren en daarbij samenwerken met een groot aantal Europese en internationale partners uit de onderzoekswereld en de auto-industrie. De bedoeling is om in de loop van het voorjaar met het onderzoek te kunnen starten.

VRB moet op zoek naar nieuwe bestuursleden

De VRB moet op zoek naar twee nieuwe bestuursleden nu voorzitter Eric Bakker is opgestapt en penningmeester Henry Schouten eerder al (op 10 januari) liet weten er de brui aan te geven. Peter van Neck neemt tijdelijk de taak als voorzitter op zich en Jacques Schelle (de echtgenoot van bestuurslid Yvette Schelle-de Wit) neemt tijdelijk en met goedkeuring van de leden de taken van penningmeester waar.


Zowel Eric Bakker als Henry Schouten kan zich niet meer vinden in de koers die de VRB vaart. Daardoor dreigde er een tweedeling binnen het bestuur en om de zaak niet te laten escaleren, stoppen ze ermee. "Want daar heb je alleen de leden mee en daar zit niemand op te wachten. Maar ik wil de leden graag laten weten dat dat de reden is dat ik ermee ben gestopt", laat Bakker weten. Henry Schouten voert in een mail zo ongeveer dezelfde redenen aan en voegt eraan toe dat wat hem betreft de VRB de afgelopen jaren te weinig heeft bereikt.

'Op 1 januari 2020 nieuwe WRM is onhaalbaar'

1 januari 2020 instelling vernieuwde WRM. Dit is nog steeds de streefdatum, maar deze gaat volgens de vaste overtuiging van Irma Brauers, secretaris van brancheorganisatie VRB, niet gehaald worden. Er moet namelijk de komende periode nog te veel worden geregeld. Wanneer het dan wel wordt? Dat weet niemand.


"Binnenkort zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en het Europees Parlement en dan gebeurt er niets, daarna gaan we alweer het zomerreces in en vervolgens naar Prinsjesdag en dan is het alweer najaar. Wanneer er een besluit wordt genomen, is niet te voorspellen, maar dat 1 januari 2020 niet gehaald wordt, is wel zeker. We proberen er van alles aan te doen om een zo goed en snel mogelijk resultaat te halen, maar ik kan het niet mooier maken", liet ze weten tijdens de jaarvergadering van de VRB op vrijdag 25 januari.

Een verslag over de vergadering staat op pagina 24.

Deze maand nieuwe regels stint

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) komt deze maand met nieuwe tijdelijke regels voor de stint. Dan wordt voor de fabrikant duidelijk welke aanpassingen er nodig zijn om de elektrische bolderkar weer op de weg te krijgen.


De stint werd in oktober tijdelijk verboden na een ongeval in Oss waarbij vier kinderen omkwamen. Uit onderzoek van TNO in december bleek dat het voertuig niet veilig is. De Kamer debatteerde dinsdagavond over het rapport. De Kamer wil een veilige stint graag snel weer op de weg.

Het Nieuwe Rijden is ook sneller rijden

Het Nieuwe Rijden wordt vaak gezien als sloom rijden, maar niets is minder waar: je schiet er nog mee op ook. Dit blijkt uit een mini-onderzoekje van rijschool DrivOlution in Belgiƫ.


DrivOlution testte dezelfde auto een maand lang in drie verschillende rijstijlen en het blijkt dat de chauffeur die zuinig rijdt ook nog eens sneller op de plek van bestemming is. Weinig verrassend verbruikte de ecorijder de minste brandstof: 4,2 liter per 100 kilometer, tegenover 4,6 liter voor de normale chauffeur en 5,2 voor de sportieveling.

Populair

Uit een overzicht door het CBR van de gevolgde nascholingen in 2018 blijkt dat de praktische bijscholing over Het Nieuwe Rijden nog steeds ongekend populair is. Na de bijscholing rijoptimalisatie staat de bijscholing over het Nieuwe Rijden op plek 2. Manoeuvreren, Veilig werken met de vrachtauto en Chauffeur LZV maken de top 5 compleet.

Afbeelding