Afbeelding

'Mag het op de weg, dan mag het in het examen'

RAI Vereniging, ANWB, BOVAG; noem alle organisaties maar op ondertekenen begin maart een convenant over hoe om te gaan met ADAS. Het zijn niet de minste. Het CBR is ook uitgenodigd, maar kauwt er nog op, onder meer omdat er naar verluidt ook wordt gepraat met een mogelijke andere partner.

De partijen die benaderd zijn door het ministerie van I&W om mee te doen aan dit brede verband zijn CBR, RAI Vereniging, BOVAG, RDW, ANWB, de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen, het Verbond van Verzekeraars, FOCWA (de branchevereniging voor schadeherstelbedrijven), EuroNCAP, TNO, TU Delft en TU Eindhoven.

Aanhaken of niet

Het is een prachtrijtje om bij te horen en op het eerste gezicht zou je zeggen dat het CBR niet mag ontbreken. Maar die stap is nog niet gezet. We hebben het CBR de eenvoudige vraag voorgelegd of ze aanhaken en waarom wel of waarom niet, maar ze zijn er nog niet uit.

Zelf voor kiezen

Inmiddels komen er steeds meer ADAS en veel rijschoolhouders willen langzamerhand weleens weten waar ze aan toe zijn. Een nieuwe stand van zaken is er echter nog niet niet. Op de vraag aan het CBR wat nu de actuele situatie is, komen er niet meer dan de gebruikelijke algemeenheden: "Steeds meer nieuwe auto's hebben ondersteunende systemen (ADAS). Sinds 1 januari 2016 staan wij deze tijdens het autopraktijkexamen toe. De kandidaat kan er dus zelf voor kiezen. Alléén systemen die het rijden van de automobilist echt overnemen (zoals automatisch inparkeren of de autopilot), zijn niet toegestaan tijdens het examen, alle andere ondersteunende systemen mogen wel. Lastig is het dus niet. Zolang ze het rijden niet volledig overnemen, zijn ze toegestaan."

Rijtaak goed uitvoeren

'Het gaat erom dat de kandidaat veilig rijdt met navigatie'

En ook: "Het gaat er bij het examen om dat je laat zien dat je de ondersteunende systemen zoals de dodehoekverklikker, rijbaanondersteuning of adaptive cruisecontrol, veilig gebruikt tijdens het rijden. Je laat zien dat je je rijtaak goed uitvoert." Het zijn de antwoorden die drie jaar terug ook werden gegeven: erg veel beweging zit er dus niet in.

Geen rijtaken overnemen

René Claessen, manager Research & Development bij het CBR, was enige tijd terug iets duidelijker in zijn bewoordingen, maar ook niet heel veel meer. Op de website van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in een reeks artikelen over de zelfsturende auto antwoordt Claessen op de vraag wat ADAS voor gevolgen kunnen hebben voor het rijexamen: "Andere actieve veiligheidssystemen dan het navigatiesysteem moesten tot 2016 tijdens het examen uitgeschakeld zijn. Inmiddels mogen deze systemen aan staan, mits ze geen rijtaken overnemen. We willen nieuwe ontwikkelingen zoals ADAS een plek geven binnen het rijexamen. Hiervoor geldt 'mag het op de weg, dan mag het in het examen'. Examinatoren krijgen extra training om daar goed mee om te leren gaan."

Geen uitspraken

Op de vraag of er al wel iets valt te zeggen over ontwikkelingen op korte of lange termijn (minister Van Nieuwenhuizen zinspeelt daarop, zie ook pagina 20-red.) antwoordt het CBR: "Wij doen nog geen uitspraken over de verdere ontwikkeling van het rijexamen op de korte en de wat langere termijn."

Navigatie

Inmiddels wordt wel gewerkt aan vernieuwing van het praktijkexamen B, te beginnen op 25 maart. Dan wordt rijden met navigatie standaard bij het onderdeel Zelfstandig route rijden. Het maakt daarbij niet uit wat voor navigatiesysteem de kandidaat gebruikt. Google Maps op de smartphone in een houder of een geïntegreerd systeem: het is het CBR om het even. "Het gaat erom dat de kandidaat veilig rijdt met de navigatie", laat het CBR weten.