Stap voor stap

De stemming in de Tweede Kamer over het sanctiebeleid in de WRM had dan wel niet de uitkomst die BOVAG wenste, er wordt tóch progressie geboekt richting meer professionaliteit in de rijscholenbranche. Laten we vooropstellen dat we ons niet kunnen heugen dat onze sector zo veel aandacht kreeg in politiek Den Haag en dat het bemoedigend is om te zien dat veel politici en ambtenaren samen met de branche de schouders eronder willen zetten. En niet alleen de brancheverenigingen schakelen op, ook andere organisaties is er alles aan gelegen om door te pakken.

Zo stuurde de directie van het CBR onlangs een brief naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met daarin een keur aan maatregelen die zij gaat nemen. Daarmee wordt frauderende en marktverstorende partijen de pas afgesneden en kan de rijscholensector verder worden geprofessionaliseerd. BOVAG heeft afgelopen jaar bij mogen dragen aan de uitwerking van de maatregelen en ik ben erg verheugd dat we op deze manier kunnen samenwerken. Samen met ons en met FAM en VRB heeft het CBR diverse maatregelen onderzocht en ook juridisch laten toetsen. Een van de maatregelen is dat de toelatingseisen om opleiders in te schrijven worden aangescherpt - net als het sanctiereglement - en er komen gedragsregels.

Ongewenst gedrag en soms zelfs criminele activiteiten binnen de rijscholensector zijn voor heel Nederland schadelijk en bonafide rijschoolondernemers hebben hier dagelijks last van. Denk aan misleidende websites, overbelasting van reserveringssystemen voor examens en we horen ook (te) vaak over fysiek geweld op examenlocaties. Dat verstoort de markt en gooit het imago van onze branche en van ons vak te grabbel. Dat het CBR nu deze maatregelen bekendmaakt en dat de politiek op het Binnenhof onze sector op het netvlies heeft staan, is enerzijds wellicht een beetje triest (dat het überhaupt nodig is), maar het geeft ook aan dat we op de goede weg zijn en daarin gelukkig niet alleen staan. Stap voor stap bewegen we in de goede richting.

Frank Hoornenborg,
voorzitter BOVAG Rijscholen