De niveaus van ADAS

Om aan te geven wat een auto wel en niet kan zonder tussenkomst van een bestuurder worden voertuigen ingedeeld in zes categorieën: niveau 0 tot en met 5.

Niveau 0
De auto biedt geen enkel systeem dat het rijden deels overneemt. De auto wordt altijd en uitsluitend bediend door de bestuurder. Autorijden zoals we al meer dan honderd jaar gewend zijn.

Niveau 1
Vanaf dit niveau heeft de auto één specifiek systeem waarmee het voertuig in bepaalde situaties automatisch kan accelereren/remmen of sturen. Voorbeelden zijn adaptieve cruisecontrol die de afstand tot de voorliggende auto continu gelijk houdt en daarbij accelereert/remt indien nodig, een rijstrookassistent die automatisch bijstuurt als de auto onbedoeld de rijstrook dreigt te verlaten, of inparkeerhulp met automatische besturing.

Niveau 2
Vanaf niveau 2 is de auto voorzien van een of meerdere systemen waarmee het voertuig automatisch kan accelereren/remmen EN sturen. Denk aan adaptieve cruisecontrol in combinatie met actieve rijstrookassistent. Dit niveau wordt ook wel ‘hands off’ genoemd. De bestuurder moet wel continu blijven opletten en direct de controle kunnen overnemen. Dit is het niveau van de meeste huidige ADAS.

Niveau 3
Vanaf dit niveau kan de auto in een niet-complexe omgeving, zoals een snelweg, geheel zelfstandig, veilig en gecontroleerd accelereren, remmen en sturen. De bestuurder hoeft zijn ogen niet meer op de weg te houden en daarom wordt dit niveau ook wel 'eyes off' genoemd. In complexe situaties, zoals stadsverkeer of wegwerkzaamheden op snelwegen, moet de bestuurder de controle weer overnemen. Dit is het meest lastige niveau.

Niveau 4
Vanaf dit niveau is een auto volledig autonoom. De auto is in staat in vrijwel alle situaties volledig zelfstandig te rijden. De bestuurder moet wel in het bezit zijn van een geldig rijbewijs, maar hoeft zich verder niet te bemoeien met het rijden. Alleen in extreme situaties wordt gevraagd de controle over te nemen, bijvoorbeeld bij (zeer) slechte weersomstandigheden of slecht wegdek met onvoldoende wegmarkeringen. Mocht de bestuurder niet tijdig reageren, dan brengt de auto zichzelf automatisch op een veilige plek tot stilstand.

Niveau 5
Op dit niveau, ook wel ‘mind off’ genoemd, is het voertuig in staat in alle omstandigheden en in alle situaties volledig zelfstandig te rijden. In een voertuig van dit niveau kun je achterstevoren zitten en zijn stuurwiel en pedalen niet meer noodzakelijk. In feite hoef je alleen een bestemming in te voeren, de rest gaat vanzelf. Een rijbewijs is dus ook niet meer nodig.