Een luisterend oor en begrip zijn bases voor goede samenwerking

Op 25 januari 2019 was de jaarlijkse ledenvergadering van de VRB en er waren twee opvallende zaken. De eerste betreft het aftreden van voorzitter Eric Bakker en de mededeling dat ook penningmeester Henry Schouten zijn functie neerlegde. Je kunt daar van alles en nog wat van vinden, maar dat zijn nu eenmaal dingen die gebeuren. De VRB is in vergelijking met FAM en BOVAG een jonge vereniging (in september 2012 vond de allereerste ledenvergadering plaats), heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke speler in het krachtenveld en dan loop je wel eens tegen dit soort dingen aan. Ongetwijfeld slaagt de VRB erin capabele mensen te vinden die de taken overnemen, en gaat over tot de orde van de dag, want zo gaat dat.

Het tweede opvallende item betreft het CBR. Het laatste punt op de agenda was de rondvraag en een aantal leden nam die kans te baat om te klagen over het CBR. Een slechte of zelfs geen bereikbaarheid per telefoon, ondernemers met wie na een half uur wachten plotseling de verbinding wordt verbroken, onbegrijpelijke beslissingen ten aanzien van het uitstellen van examens wegens gladheid: het kwam allemaal voorbij.

Op zich niets nieuws. Zet een aantal rijschoolhouders bij elkaar en ze klagen binnen vijf minuten steen en been over CBR en IBKI. Het opvallende zat er nu in dat directeur Petra Delsing van het CBR erbij zat, het aanhoorde en niet reageerde, althans, niet meteen. Menig ander zou de microfoon hebben gevraagd om tekst en uitleg te geven, maar zij vond dat niet gepast als gast.
Maar wat vervolgens gebeurde, was een fraaie demonstratie dat het CBR niet wegkijkt. Delsing verliet na afloop niet het gezelschap, maar nam alle tijd om de leden netjes en inhoudelijk te woord te staan. Dat siert haar.

En dat bracht mij op de volgende gedachte: wordt het langzamerhand niet eens tijd dat het CBR 'met liedjes het land in gaat'. Met een roadshow, of hoe dat ook mag heten. Want dat het CBR voor stevige uitdagingen staat is algemeen bekend en dat het CBR werkt aan oplossingen zal best, maar vertel dat allemaal eens helder aan je klanten.

Als het CBR wil weten hoe positief dit kan uitpakken, dat kan het dat vragen aan IBKI. IBKI ging afgelopen jaar 'on tour' met een verhaal over de praktijkbegeleiding, ook al zo'n heet hangijzer. Je kon ze gewoon bestellen, de mannen van het IBKI, en dan kwamen ze langs. Ik ben er twee keer bij geweest en merkte twee keer dat de zaal ontdooide. Een luisterend oor en begrip zijn de bases voor een goede samenwerking en daar snakt iedereen naar, want dat bleek wel.