Mooie constructie in Rotterdam, maar wel oppassen

Onlangs viel mijn oog op een artikel in het AD met als kop 'Proef in Rotterdam: gratis rijles voor mensen in de bijstand'. Met daaronder het intro: 'Bijstandgerechtigden in Rotterdam komen bij wijze van proef in aanmerking voor een gratis rijbewijs. Het is een van de nieuwe manieren om zoveel mogelijk mensen uit de bijstand te krijgen.'

U begrijpt dat ik meteen getriggerd was. Want wat nou weer?

Waar gaat het over? Het betreft een proef met tien mensen uit Rotterdam-Zuid die opgeleid worden tot brandwacht. Zij hebben daarvoor een rijbewijs nodig en de meeste hebben dat niet. De gemeente heeft daarom met uitzendbureau QPS afgesproken dat de mensen worden opgeleid en dat de gemeente de kosten betaalt voor het halen van het rijbewijs, dat zij in drie maanden moeten halen.
Op zich vind ik dit een loffelijk initiatief, maar ik plaats er ook mijn vraagtekens bij. Zo vraag ik me af of er een soort garantie is dat deze mensen ook na bijvoorbeeld een jaar nog werk hebben. Dit soort constructies trekt namelijk ook vaak gelukzoekers aan. Er valt ergens iets gratis te halen en dan zie je vanzelf de aasgieren opduiken. Ik zeg niet dat dit in dit geval zo is, maar de kans dat het gebeurt is natuurlijk altijd aanwezig.

Ik kan me goed voorstellen dat dit initiatief in andere gemeenten met argusogen wordt gevolgd. En misschien zijn er al soortgelijke initiatieven waarvan ik geen weet heb. Maar voor alles moet het goed geregeld zijn. In mijn ogen moeten er garanties worden ingebouwd zodat mensen niet het rijbewijs halen en vervolgens zeggen: 'Aju paraplu, dank je voor het rijbewijs dat me normaal 2500 euro zou kosten.'

Als dat niet gebeurt, moet je er niet aan beginnen, hoe mooi de kans ook is voor de rijschool of rijscholen die hierbij betrokken zijn.