Afbeelding
Foto:

Theo Vuijk organiseert middag voor eenzame ouderen

Theo Vuijk, eigenaar van de bekende Haagse rijschool Fly-Over en ook al jarenlang een gewaardeerd medewerker aan Rij-instructie (op zijn vaste stek op pagina 7 schrijft hij over de branche), had een leuk idee: eenzame ouderen in Den Haag een leuke middag bezorgen. Hij wist niet waar hij aan begin, maar weet dat inmiddels wel: heel Den Haag praat er lovend over.

"Op een gegeven moment zat ik naar Geer en Goor te kijken, dat programma met die eenzame ouderen. Van die twee druktemakers kun je vinden wat je wilt, maar ze hadden met de eenzame ouderen wel een thema waarvan ik niet wist dat het zo schrijnend was. Mij hadden ze in elk geval te pakken."

Vuijk ging er verder over nadenken, kwam met het idee om voor hen wat te doen en ging op zoek naar de juiste partners. Die vond hij in de Haagse Community tegen Eenzaamheid, via welke hij in contact werd gebracht met Caroline Kalkhoven en Marion Verhagen van Leef Leuk. Leef Leuk streeft ernaar ouderen aandacht te geven en het leven te veraangenamen door met elkaar activiteiten te ondernemen. "Wij zorgen voor een positieve invulling van de dag, als aanvulling op of ter vervanging van de mantelzorg. Dat doen wij met humor en plezier", prijzen ze zichzelf aan.

In goede aarde

Het idee viel in goede aarde, zegt Theo. "Wij besloten de handen ineen te slaan: ik organiseer de lesauto's en instructeurs waarmee de mensen worden vervoerd en zij organiseren een leuk uitje en nodigen de mensen uit die dit goed kunnen gebruiken. Community-deelnemer strandrestaurant De Waterreus bood meteen aan deze groep mensen te verwelkomen. Zo maken we samen onze stad een beetje mooier."

Driehonderd gegadigden

Toen alles in kannen en kruiken was en bekend werd gemaakt dat het uitje er op woensdag 23 januari aan zat te komen, wist Theo niet wat hem overkwam. "Er waren zeventig plaatsen, maar er hadden zich driehonderd mensen aangemeld, ongelooflijk toch."

'Dat geloof je toch niet, al die eenzaamheid. Dat dit kan in een welvarend land als Nederland'

Lyrisch

Na afloop was Theo lyrisch over het verloop van de dag. "Het sloeg in als een bom en het was één grote happening en die mensen waren er zo blij mee, niet normaal. En het was ook best emotioneel, moet ik je zeggen. Op een gegeven moment legde ik mijn hand op de arm van een oudere dame. Ik merkte dat ze begon te beven en vroeg wat er aan de hand was. 'Ik ben al jarenlang niet teder aangeraakt', zei ze. Dat geloof je toch niet, dat dit kan in een welvarend land als Nederland."

Een vervolg

Theo is vast van plan er verder mee te gaan. Hij wil meer eenzame ouderen een leuke middag, of liever nog twee in een jaar, bezorgen. "Ik heb daar wel ideeën over en ga nu op zoek naar de juiste partners, want dat dit een vervolg moet krijgen, daar is iedereen het wel over eens."        

Afbeelding