De achtste editie van VW Golf komt halverwege dit jaar.
De achtste editie van VW Golf komt halverwege dit jaar. Foto:

Auto's om in 2019
reikhalzend naar uit te kijken

Een lesauto gaat ongeveer twee jaar mee. Daarna is er (bij een volledige leswerkweek) rond 130.000 kilometer mee gereden en dan zijn veel auto's aan het einde van hun latijn. Dikke kans dus dat u een nieuwe auto moet aanschaffen. We zetten op een rij welke auto's eraankomen, zodat u daar rekening mee kunt houden.

Het belangrijkste nieuws van het autofront dit jaar is de komst van de nieuwe Volkswagen Golf. Dit is immers al jaren een van de meestgebruikte testauto's in het C-segment, het segment van de compacte middenklasse.

Niet veel bekend

Veel bekend over de nieuwe Golf is er nog niet. Vanuit Wolfsburg sijpelt door dat de auto op hetzelfde platform komt als de huidige Golf, hetgeen betekent dat er niet heel veel meer ruimte zal zijn, ook al zijn autofabrikanten meesters in het oprekken van de beschikbare ruimte. Naar verluidt gaat Volkswagen vooral grote stappen maken met rijtaakondersteunende systemen en infotainment, waaronder een goede geluidsinstallatie in combinatie met een connectie met de buitenwereld via internet.

Na de zomer

De nieuwe Golf wordt na de zomer gepresenteerd en komt pas in 2020 te koop. Heeft u haast met de aanschaf van een nieuwe auto in dit segment, dan is er natuurlijk geen keus, maar anders adviseren we om even af te wachten wat de nieuwe Golf gaat worden.

Toyota Corolla

Ook de herrijzenis van de Toyota Corolla is groot nieuws. Deze komt al in maart. Het belooft een mooie auto te worden, maar in deze sector is er een grote handicap: er komt geen Corolla die op diesel rijdt. En hoe alle ontwikkelingen rond diesel ook zullen zijn en nog gaan worden, het is nog steeds zo dat diesel bij de gemiddelde jaarkilometrages in de rijscholenbranche financieel verreweg de beste keus is. Wel komt er een Corolla met een 2.0 liter hybridemotor met 180 pk/ 135 kW, die standaard een automatische versnellingsbak heeft.

Het andere nieuws dat voor deze sector interessant is, zetten we alfabetisch op volgorde:

Kia

Het Koreaanse automerk Kia (dit betekent ‘kwaliteit’. Geheel terzijde maar grappig om te weten: Koreanen hebben nooit begrepen waarom het telefoonmerk Nokia zo populair was, want dat betekent ‘geen kwaliteit’. Met Nokia is het ook nooit meer goed gekomen) komt met vier nieuwe modellen, waarvan het belangrijkste nieuws is dat de Kia Ceed-familie er een kindje bij krijgt, nadat vorig jaar al de nieuwe hatchback werd gelanceerd. Als je toch bij de dealer bent, kijk dan ook eens naar de nieuwe Stonic, want dat is een van de meest gewaardeerde auto's van dit moment.

Mazda

Bij Mazda ligt de focus volledig op de lancering van de nieuwe Mazda 3 die in het eerste kwartaal bij de dealers staat. In november werd in Los Angeles de nieuwe 3 aan de pers getoond en daarna verschenen er vele lovende verhalen. De nieuwe Mazda 3 oogt stoer en heeft een hoop hulpmiddelen aan boord die het autorijden vergemakkelijken en actief ondersteunen; dat kun je wel aan Mazda overlaten. Mazda komt met een 2.0-liter SkyActiv-G-benzinemotor en een 1,8 SkyActiv-D-dieselmotor op de proppen.

Opel

Elk jaar dat een nieuwe VW Golf wordt gepresenteerd is Opel niet ver weg met een verbeterde Astra. Zo ook dit jaar. Dit jaar komt er een gebotoxte versie van zowel de Astra als de Corsa. En vooral dat laatste is belangrijk nieuws, want na de VW Polo is de Opel Corsa al sinds jaar en dag een populaire lesauto. Het belangrijkste nieuws dat Opel tot nu toe naar buiten heeft gebracht, is dat de nieuwe Corsa elektrische voorsprong wil nemen op de concurrentie, want er komt nu voor het eerst een volledig elektrische variant.

Peugeot en Renault

Er komt ook nieuws van onze Franse vrienden, van zowel Peugeot als Renault. We moeten geduld hebben tot het najaar, maar Peugeot introduceert dan de nieuwe 208. Peugeot heeft een reputatie op het gebied van dieselmotoren en ongetwijfeld komen er modellen met de BlueHDi-motoren die hun bestaan hebben bewezen. Er komt ook meteen een nieuwe elektrische variant.
Bij Renault staat dit jaar de nieuwe Renault Clio in de showroom - de vijfde generatie alweer - en de Twingo krijgt een facelift.

SEAT

Bij SEAT verwachten ze ongelooflijk veel van de nieuwe Leon, die is gebaseerd op de nieuwe VW Golf (de auto’s staan ook op hetzelfde platform), maar die dan wel dat specifieke sportieve SEAT-sausje krijgt. De nieuwe Leon wordt verwacht tegen het einde van het jaar: veel meer is er nu nog niet over bekend.

Van de nieuwe Peugeot 208 zijn alleen nog spionage foto's in omloop.