Het Rijleskeurmerk gaat het niet worden, ben ik bang

Vroeger was niet alles beter, maar wel anders. Vaak gaat die vlieger zeker op, maar lang niet in alle gevallen. Er zijn nu eenmaal dingen die nooit veranderen, soms helaas. En inderdaad, helaas zit de rijscholenbranche daar bij.

Ik zit dit jaar vijftig jaar in de branche en heb in die jaren van alles en nog wat aan initiatieven voorbij zien komen. Altijd gelanceerd met de beste bedoelingen, maar uiteindelijk zijn ze allemaal gesneuveld. Nu is er dan weer het Rijleskeurmerk. Op zich is dit een prima initiatief van Irma van den Berg, die de branche een warm hart toedraagt en een prima idee heeft. Rijscholen die aantoonbaar kwaliteit leveren kunnen het keurmerk krijgen en rijlessen die er aantoonbaar een potje van maken, kunnen niet aanhaken. Daar is niets mis mee.

Maar ik ben bang dat het niet gaat werken. Ik las bijvoorbeeld dat deelname 280 euro per jaar kost (exclusief btw), dat de eerste audit 540 euro kost - daarvoor komt dan iemand langs - en in het tweede en derde jaar moet je zelf je papieren controleren, opsturen en dat kost 150 euro. Dat vind ik op zich trouwens al niets, dat opsturen. Een audit voer je ter plekke uit en bij voorkeur niet in een uurtje, maar langere tijd. Zodat je kunt zien hoe alles werkt, hoe de telefoon wordt opgenomen, hoe de service is, enzovoort. Alleen dan krijg je een goed beeld.

Maar goed, even terug naar het Rijleskeurmerk: als je eraan begint weet je dat je voor een investering staat van ruim elfhonderd euro, want je gaat een verbintenis aan voor minimaal drie jaar. Heel simpel: dat is voor een alleenstaande rijschool te duur.
De enige manier waarop een rijscholenregister zou kunnen werken, is dat deze dwingend wordt opgelegd. Dat betekent dat je alleen gecertificeerde rijscholen zou hebben. Ik juich dat van harte toe, maar ik ben bang dat ik het niet meer meemaak en dat niemand dat gaat meemaken. Er zijn namelijk twee problemen. De eerste: de overheid bemoeit zich dan met mededingingszaken. Dat is glad ijs, want daar steekt Europa een stokje voor. En de tweede reden heb ik al genoemd: het is niet op te brengen, want een verplicht register wordt nog duurder dan het Rijleskeurmerk.
Vindt u mij in deze negatief? Laat ik het zo zeggen: ik hoop echt dat ik aan het einde van het jaar ongelijk heb. Dat de branche tegen mij kan zeggen: 'Zie je wel dat het wel kan.' Maar ik ben bovenal realist. En gezien mijn ervaringen ben ik bang dat we het Rijleskeurmerk kunnen bijzetten in de volle kast met 'Leuke plannetjes, nooit wat geworden.'