Afbeelding

Zo komen we aan minimum tarief van 41,21 euro

Aan het einde van het jaar is het traditie geworden dat wij de minimumlesprijs bekendmaken. We kregen vele reacties waarvan het overgrote deel positief van toon is. Ook zijn er positief kritische reacties ontvangen. Daarom vinden wij het belangrijk om nog eens extra uit te leggen hoe wij het tarief van 41,21 euro hebben berekend en waarom een richtprijs belangrijk is.

Tekst: Henk J. Kwant

Uitgangspunt

Als uitgangspunt in de berekeningswijze gaan wij uit van een aantal feiten die voor de gemiddelde rijschoolhouder/-instructeur geldt. En zoals u zult begrijpen bestaat het gemiddelde niet. Iedere ondernemer is uniek. Daarom berekenen wij voor onze klanten voor ieder afzonderlijk een eigen minimumtarief. Waarom is een gemiddeld minimumtarief toch belangrijk? Vele reacties geven aan dat het minimumtarief hen helpt om na te denken over hun eigen tarief. En de vele vragen daarbij zijn: zijn mijn tarieven te laag? Wanneer verhoog ik mijn tarieven? Welke auto ga ik rijden? Wat zijn de kosten als ik ga leasen? Zoals gebruikelijk aan het einde van het jaar: bezinning op je bedrijfsvoering.

Appels en peren

De berekeningswijze is gebaseerd op een aantal uitgangspunten:
- Beschikbare uren per jaar.
- Aantal kilometers per lesuur.
- Inkomen van de ondernemer.
- Kosten.

Beschikbare uren per jaar

Er is niets zo variabel als het aantal beschikbare uren per jaar. Wij hebben een gemiddeld aantal uren genomen omdat voor elke ondernemer het aantal beschikbare uren erg varieert. Dat heeft te maken met voorkeur. Sommige ondernemers willen niet meer dan 24-32 uur lesgeven. Andere ondernemers willen juist alle uren benutten die beschikbaar zijn. Een andere variabele factor hierin is uiteraard het aanbod van leerlingen.

Aantal kilometers per lesuur

Het aantal kilometers per uur varieert per regio waarin de ondernemer werkzaam is.

Inkomen van de ondernemer

Het basisinkomen van € 15,00 per uur voor de ondernemer lijkt wellicht aan de lage kant. Echter ook hier geldt weer dat we uitgegaan zijn van een gemiddelde. In onze branche zijn er veel ondernemers die ternauwernood het hoofd boven water houden en zij zitten zelfs lager dan dit bedrag. Maar die € 15,00 is een onderdeel van het inkomen van de ondernemer. Wij hebben ook rekening gehouden met een bijdrage voor pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Samen een bedrag van € 5,62 per uur. Zo beschouwd houden we rekening met € 20,62 ondernemersinkomen per uur. Is voor veel ondernemers al luxe. Ook houden we rekening met een winstopslag van 10%. Deze winstopslag is noodzakelijk voor het sparen voor investeringen. Maar zoals gebruikelijk wordt dit meestal door de ondernemer gebruikt om privékosten mee te betalen. Uiteindelijk houden we dus rekening met een persoonlijk ondernemersinkomen van € 23,72.

Kosten

De meest in het oog springende kosten zijn uiteraard de autokosten. Het maakt in de eerste plaats nogal uit welk type auto er meegenomen wordt in de berekening. De kosten voor het ene type auto en het andere hebben zo maar een verschil van € 9,00 per uur extra. Daarnaast is de financiering van belang. Kies je voor het inzetten van je spaarcenten, kies je financial lease (lening) of kies je voor het uitgebreide operational lease. De ene financiering of de andere verhoogt of verlaagt de kosten stevig. In onze berekening zijn wij deze keer uitgegaan van full operational lease.
Voorts zijn wij uitgegaan van alle kosten waar een ondernemer mee te maken kan krijgen. De ervaring leert dat dit niet bij iedere ondernemer hoeft te gelden. Hoe minder overige kosten, hoe hoger het ondernemersinkomen wordt bij gelijkblijvend tarief.

Ten slotte

Het minimum uurtarief is een goede graadmeter voor de rijschoolondernemer om te kijken of hij/zij nog op de juiste weghelft zit. Het is een nuttig middel om met je accountant/administratiekantoor van gedachten te wisselen over je huidige tariefstructuur en wat je er aan zou kunnen doen om je onderneming nog gezonder te maken.

Kijk uit dat je geen appels en peren met elkaar gaat vergelijken en wees steeds alert op de verschillen met je eigen onderneming. Maar gebruik het voor het bewust worden van je eigen onderneming en het begrijpen van je eigen cijfers.

Het is uitermate verstandig om een eigen berekening van je huidige situatie te maken. En onze ervaren medewerkers willen je er graag bij helpen.