Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Er komt heel veel op
de rijschoolhouder af

'Sturen op Succes' is de naam van een trendrapport dat BOVAG Rijscholen heeft laten maken voor haar leden. Door te kiezen voor een bepaald scenario kunnen leden van BOVAG gestructureerd werken aan hun toekomst. Daarbij spelen tien overwegingen een rol.

1. Nieuwe voertuigtechnologie

Het rijden in een elektrisch aangedreven voertuig is een andere ervaring dan rijden in een conventioneel voertuig. Een automaat is de standaard. Bovendien is het managen van de actieradius een belangrijke uitdaging. Elektrische voertuigen zijn de komende jaren nog duurder in aanschaf. Ze vragen om investeringen (ook in laadinfrastructuur) en om kennis en vaardigheden van instructeurs.

2. Toetreding en concurrentie

Het gevolg van de lage toetredingsdrempels is een grote hoeveelheid nieuwe rijscholen die zich niet verbinden aan brancheverenigingen of op andere wijze aan kwaliteitsverbetering en professionalisering werken. Het feit dat veel nieuwe toetreders geen kosten calculeren voor zaken als pensioenopbouw, afschrijving van materieel of opleiding van instructeurs, maakt dat ze uurtarieven hanteren die op lange termijn niet houdbaar zijn.

3. Tekort gekwalificeerd personeel

Afhankelijk van hoe de wetgeving omtrent flexibilisering van de arbeidsmarkt en de regulering van de sector zich ontwikkelt, zullen rijscholen meer of minder moeite hebben om personeel te werven en te binden. Een kans om die instroom te waarborgen is door de schaarste aan goede instructeurs aan te wenden als argument voor hogere tarieven.

4. Groeiend belang marketing en social media

Om sociale media effectief in te zetten, zijn fundamenteel andere denk- en werkwijzen nodig. Af en toe een artikel plaatsen is niet voldoende om een band op te bouwen met de doelgroep of om hen te interesseren. Om sociale media goed in te kunnen zetten, is het van groot belang om goed te onderzoeken hoe de doelgroepen van de rijschool aangesproken kunnen worden en op welke sociale media zij zich vooral bevinden.

5. Schaalvergroting in de transportsector

De schaalvergroting van transporteurs heeft een groot effect op rijscholen. Rijscholen zullen mee moeten groeien met hun klanten, door overnames, fusies, ketenvorming of andere vormen van samenwerking. Het wordt daarnaast belangrijker om aanbestedingskennis in huis te hebben. Voor kleinere rijscholen is het van belang te specialiseren en samenwerkingsverbanden aan te gaan.

6. Zorgen om verkeersveiligheid en sturing op kwaliteit

Toenemende aandacht voor verkeersveiligheid biedt rijscholen veel kansen. Zo staan (lokale) overheden open voor initiatieven om de verkeersveiligheid te vergroten. Ook marktpartijen, zoals verzekeraars of voertuigimporteurs, kunnen meer aandacht gaan besteden aan verkeersveiligheid en hier een cursusaanbod aan koppelen.

7. Veeleisendheid generatie Z

Generatie Z maakt duidelijke digitale profilering noodzakelijker. Daarin zijn vooral 'purpose' en 'benefit' belangrijk. Ook zullen instructeurs zich moeten aanpassen en lesconcepten moeten veranderen: beleving en persoonlijke aandacht worden belangrijker. Service en gemak bieden staat voorop. Daar liggen kansen om nieuwe ('premium') producten aan te bieden.

8. Beweeglijkheid van de economie

De conjunctuurgevoeligheid betekent dat bij een mindere economie er snel vraaguitval of uitstel kan plaatsvinden, vooral op 'luxe' producten zoals motorrijbewijzen. Ook op de zakelijke markt kan er volume-uitval plaatsvinden (denk aan ontslagen van chauffeurs of faillissementen van transporteurs en hun klanten).

9. Technische vernieuwing in scholing en onderwijs

De vernieuwing van onderwijstechnologie in het reguliere onderwijs betekent dat veel jonge klanten van rijscholen een vergelijkbare digitale leeromgeving en andere lesmethoden verwachten. Dit betekent dat rijscholen moeten investeren in onderwijstechnologie, zoals digitale leeromgevingen, virtualrealitytoepassingen en onderwijsgames.

10. Toename kapitaalkrachtige ouderen

Het verkeer wordt steeds complexer. Dit kan een drempel opwerpen voor ouderen om (vaker) deel te nemen aan het verkeer. Voertuigtechniek verandert snel, wat een barrière kan opleveren voor ouderen wanneer ze een nieuw voertuig aanschaffen.