Nu keuzes maken

BOVAG heeft onderzoeksbureau Jester Strategy in kaart laten brengen wat er in de nabije toekomst allemaal op ons afkomt in de rijschoolbranche. Dat heeft geresulteerd in een trendrapport annex werkboek waarmee u direct aan de slag kunt.
Het rapport maakt duidelijk hoe gefragmenteerd onze sector momenteel eigenlijk is. 500.000 praktijkexamens, 14.000 bevoegde instructeurs en bijna 7.000 rijscholen. Inclusief herexamens leiden we per rijschool gemiddeld ruim 60 leerlingen op en minder dan 5 procent van alle rijscholen begeleidt jaarlijks meer dan 100 examens. Die 5 procent is gezamenlijk ook nog eens verantwoordelijk voor bijna een derde van alle examens in Nederland.
Het onderzoek laat ook zien dat een gezonde bedrijfsvoering in onze branche in het geding is, want waar de algemene consumentenprijzen stijgen, dalen de prijzen voor rijlessen. 'Sturen op Succes' heeft ook een praktisch 'werkboek'-gedeelte dat kan helpen met het maken van strategische bedrijfskeuzes, met voorbeelden en invuloefeningen.

Hoe de toekomst er exact uitziet, weet niemand. Wel is het belangrijk om nu duidelijke keuzes te maken. Vind uit wat uw onderscheidend vermogen is of zou moeten zijn, om te voorkomen dat u gevangen blijft in een vechtersmarkt. Keuzes maken loont. Ons rapport biedt veel inzicht in concrete kansen, die ondernemers zélf of samen met collega's kunnen oppakken. Het is aan ú om het verschil te gaan maken.

Frank Hoornenborg,
voorzitter BOVAG Rijscholen