De VRB is bang dat de kosten van de praktijkbegeleiding uit de hand zullen lopen.
De VRB is bang dat de kosten van de praktijkbegeleiding uit de hand zullen lopen. Foto: Hans Peijs

'Politiek denkt dat instructeurs alleen getriggerd worden als iets geld kost'

VRB bang dat bijscholingskosten uit de hand zullen lopen

De brancheorganisaties VRB en de FAM zijn bang dat de kosten van de praktijkbegeleiding voor een individuele rijinstructeur uit de hand kunnen lopen nu de Tweede Kamer heeft besloten dat een instructeur die zijn praktijkbegeleiding keer op keer niet succesvol afrondt, een verplicht scholingstraject moet volgen.

De sanctie dat een instructeur zijn WRM-bevoegdheid kan verliezen na een niet voor de derde keer onvoldoende praktijkbegeleiding wordt geschrapt in de vernieuwde WRM. Hiervoor komt een nieuwe straf. Op initiatief van SP-Kamerlid Cem Lacin komt er namelijk een andere invulling van de praktijkbegeleiding (PB). Een invulling 'waarin de behoeften van de rijinstructeurs centraal staan, de dagelijkse praktijk goed wordt gewaarborgd en er geen sprake is van voorspelbare examens', zo luidt de tekst van de motie die unaniem door de Tweede Kamer is overgenomen.

Zes maanden

Wat gaat dit in de praktijk betekenen? Een instructeur die in drie pogingen niet slaagt voor zijn eerste (en in de nieuwe WRM enige) praktijkbegeleiding, moet binnen zes maanden opnieuw praktijkbegeleiding doen. In het tussenliggende halve jaar moet de instructeur bijgeschoold op de onderdelen waarop hij onvoldoende scoort, waarbij de kosten en tijd voor eigen rekening komen. Slaagt de instructeur wederom in drie pogingen binnen het half jaar niet, dan wordt dezelfde procedure in werking gezet. Enzovoort, enzovoort, want aan dit traject zit geen einde.
Al die tijd behoudt de instructeur zijn lesbevoegdheid (ook al beheerst hij aantoonbaar zijn vak niet), maar zijn portemonnee krijgt het zwaar te verduren. En daar zit de grote pijn, stelt brancheorganisatie VRB. "De politiek denkt dat rijinstructeurs alleen maar getriggerd worden als iets geld kost. Dat is schandalig", stelt Irma Brauers, secretaris van de VRB. De VRB vraagt zich oprecht af of men bij het overnemen van de motie hier wel goed over heeft nagedacht.

Bijscholingstraject

Het grote probleem zit volgens VRB en FAM in het scholingstraject dat een instructeur verplicht is af te leggen. Brauers: "De inhoud van dit traject moet nog worden ingevuld. Het enige dat helder is dat er gecertificeerde opleiders moeten komen, want die zijn er nu nog niet. De opleidingsinstituten hebben over de invulling zo hun gedachten. Deze komen erop neer dat de betreffende kandidaat zich met zijn uitslagformulieren meldt bij een 'gecertificeerde' opleider. Vervolgens wordt een één op één traject opgesteld, waarbij erover wordt gedacht dat deze drie hele dagen verspreid over een aantal weken zal omvatten."

Maatwerk

"Omdat iedereen op andere onderdelen zakt, is elke keer maatwerk nodig en maatwerk is per definitie duurder dan een confectiepak. Dan hoor je de kassa al rinkelen, helemaal wanneer je weet dat een standaard voorbereiding op de praktijkbegeleiding van een halve dag die nu al door velen gevolgd wordt, 275 euro kost. Dan is het niet moeilijk om uit te rekenen wat drie hele dagen kan gaan kosten. Hier maken de drie brancheorganisaties zich serieus zorgen over. Nog afgezien van het feit dat nog meer instructeurs ondanks het feit dat ze eigenlijk het vak beheersen uit een soort van 'angst' een vrijwillig voorbereidingstraject volgen. De 'IBKI on tour' voorlichtingsbijeenkomsten ten spijt. Hier wordt gesteld dat, als je gewoon doet wat je altijd doet, er niets aan de hand is, maar menigeen heeft een soort angst."

Stroomschema

Voor de leden van de VRB en FAM, een aantal ingewijden en de betrokken leden van de Tweede Kamer heeft VRB in een stroomschema in kaart gebracht wat de consequenties zijn. "Dat schema heeft menigeen de ogen geopend van wat nu echt de gevolgen zijn van dit besluit. Het was een puist werk maar dat hebben we er graag voor over gehad. We zijn de persoon die het grafische gedeelte kosteloos voor zijn rekening nam daar dan ook zeer erkentelijk voor."
Ook is Brauers ervan overtuigd dat het besluit veel meer rijinstructeurs treft dan van waaruit wordt uitgegaan. "De groep instructeurs die niet door de eerste praktijkbegeleiding heen komt, is vele malen groter dan die 26 personen in 2017 die uiteindelijk voor het herintrederstraject in aanmerking kwamen."
Ze rekent voor: "In 2017 scoorde 35 procent voor de eerste praktijkbegeleiding een onvoldoende. Dan kan natuurlijk te maken hebben dat men dit een voor 'spek en bonen' praktijkbegeleiding vond, maar bij een tweede poging was het toch nog steeds 7 procent van de kandidaten (116 rijinstructeurs) die onvoldoende scoorden."

Klok en klepel

Ze vervolgt: "Ik zie overal commentaren van personen die de klok hebben horen luiden maar geen idee hebben waar de klepel hangt. De euforie over het afschaffen van de sanctie zal voor de groep die het gaat raken toch een tikkeltje anders gaan voelen. Tel daarbij nog op dat er een aantal open eindjes zijn gelaten bij het indienen van het amendement en de moties en ik voorspel je dan dat de race nog niet gelopen is."
"De VRB blijft nog steeds van mening dat wanneer er iets aan de instroomeisen en WRM examens was gedaan, zoals we al sinds augustus 2016 in het startdocument FAM, VRB- en BOVAG Rijscholen hebben aangegeven, en dat nu door anderen als hun kindje wordt opgevoerd beter af waren geweest. Want ook in de nieuwe wet kun je als instructeur alsnog je WRM bevoegdheid verliezen."