De koek moet weer met
meer worden verdeeld

Het aantal rijinstructeurs kende drie jaar een negatief saldo, maar afgelopen jaar stroomden er weer meer nieuwe instructeurs in dan dat er afzwaaiden. Het totaal aantal B-instructeurs bedroeg op 20 december 14.227. Ook het aantal rijscholen is gestegen naar 8566.

Menig rijschoolhouder die medewerkers in dienst heeft, klaagt steen en been over het feit dat nieuwe instructeurs niet te vinden zijn. Dat ligt veel meer aan het feit dat er steeds meer mensen les nemen en examen willen doen, dan dat er nieuwe instructeurs bij komen.
Het aantal rijinstructeurs is namelijk vorig jaar gegroeid, maar wel nadat er drie jaar meer zijn weggevloeid dan dat er zijn bijgekomen. Vooral het jaar 2016 had een sterk negatief saldo met 1095 instructeurs die uitstroomden, tegenover 619 instromers. Ook het jaar 2015 sloeg gaten in het arsenaal, met een negatief saldo van 320.

Afname

De jaren 2014 tot en met 1017 zijn in de afgelopen vijftien jaar ook de enige jaren dat het aantal B-instructeurs afnam. De sterkste groei was in 2009, toen er aan het einde van het jaar 1330 meer instructeurs waren dan aan het begin van het jaar. Dit wordt voor maar een klein deel veroorzaakt door de acties van uitkeringsinstantie UWV die mensen aanbood om met behoud van uitkering de opleiding tot rijinstructeur te betalen. Naar eigen zeggen heeft het UWV tussen 2008 en 2012 560 mensen opgeleid tot rijinstructeur. Blijkbaar was het vak rijinstructeur in die tijd gewoon populair.

Hoogste piek

Het jaar 2015 heeft alles bij elkaar het jaar met de hoogste piek, qua aantal rijinstructeurs. Toen hadden er 15.287 een WRM-bevoegdheid voor alleen de categorie B.

Blijkbaar is het vak gewoon populair

Aantal rijscholen

Inmiddels is ook het aantal geregistreerde rijscholen gestegen boven 8400: het waren er eind 2018 8.466. Dit is het hoogste aantal ooit.
Ten opzichte van 2017 zijn er in 2018 bijna vierhonderd rijscholen bijgekomen: 8082 eind 2017 tegenover 8466. Het gaat in deze cijfers om alle opleiders die zijn ingeschreven bij het CBR. Zij nemen A, B(E), AM-examens en de CCV-examens af, maar het gaat ook om louter theorie-opleiders. Dat verklaart voor een deel het verschil tussen de in omloop zijnde cijfers.

Nota bene: de eerste tabel is een overzicht van het verloop van het aantal rijinstructeurs met B-bevoegdheid. Deze gegevens zijn van IBKI. De tweede tabel is een overzicht van het aantal rijscholen zoals die bij het CBR bekend is. Deze gegevens zijn van het CBR.