Een gelukkig boekjaar

Het is 2019! De champagneflessen zijn leeg en de oliebollen zijn op. We wensen elkaar allemaal een gelukkig nieuw boekjaar!
De jaarafsluiting is zo'n natuurlijk moment voor afronding van het oude boekjaar en voor het begin van het nieuwe boekjaar. Het afronden van een boekjaar is vooral een fiscale aangelegenheid. De jaarafsluiting is ook één van de stuurmomenten in een jaar. Voor veel ondernemers is dit het moment om zich af te vragen: hoe heb ik het gedaan in het afgelopen jaar. Wat komt er allemaal kijken bij een goede jaarafsluiting? Wij geven een aantal hints.

Hint 1:

Maak een planning met je accountant / boekhouder / administratiekantoor / belastingadviseur

Maak aan het begin van het jaar een planning met je adviseur. Als je de afspraken van achteren naar voren maakt maak je een reële planning. Zou houd je controle over de afronding van het boekjaar.

Hint 2:

Vraag om een checklist

Vraag je adviseur vooraf een checklist met aan te leveren informatie. Scheelt een hoop frustratie.

Hint 3:

Bekijk je openstaande debiteuren en crediteuren

Loop met je adviseur door alle openstaande facturen heen en onderneem zo nodig actie. Zoals je dat maandelijks of per kwartaal ook zou doen.

Hint 4:

BTW-aangifte

In de laatste BTW-aangifte moet rekening worden gehouden met correcties voor privégebruiken. De meest bekende is de correctie privégebruik zakelijke auto. Mogelijk is voor jou ook de KOR (Kleine ondernemersregeling) van toepassing.

Hint 5:

Sluitende rittenadministratie

Stel een sluitende ritadministratie op zodat je kunt aantonen dat je onder de 500-kilometergrens voor privégebruik bent gebleven en geen rekening hoeft te houden met een bijtelling. Voor rijschoolhouders en rijinstructeurs gelden vereenvoudigde eisen aan de rittenadministratie. Zij kunnen volstaan met het noteren van de begin- en eindkilometerstand per werkdag. Samen met de al bestaande leerlingadministratie moet dit de Belastingdienst een voldoende beeld geven van de verreden zakelijke kilometers.

Hint 6:

Vernietigen oude administraties

De wettelijke bewaartermijn voor jouw administratie is zeven jaar. Per 1 januari kun je - in beginsel - jouw administratie tot en met boekjaar 2012 vernietigen. Let wel op dat je geen documenten zoals aktes, pensioen- en lijfrentepolissen en dergelijke vernietigt.

Hint 7:

Werk aan de winkel!!!

Je ziet, er is nog genoeg werk aan de winkel. Wij helpen je graag bij de afwikkeling van jouw boekjaar.