Met nieuwe WRM is de branche er nog lang niet

We hebben er afgerond tien jaar op moeten wachten, maar op 4 december was het dan zover: er werd een besluit genomen over de nieuwe WRM. De vraag is natuurlijk of dit een voorbode was van het Heerlijk Avondje dat een dag later in veel huiskamers gevierd werd. We weten het niet, maar we zijn bang van niet.

De behandeling van de WRM werd uiteindelijk volledig toegespitst op het schrappen van het afnemen van de lesbevoegdheid als sanctie. Er werden meerdere moties aangenomen die (ook) tot doel hebben de kwaliteit in de branche op te vijzelen, maar het leek wel of dat bijvangst was. Een behoorlijk aantal branchegenoten is nu eenmaal tegen die sanctie en dus ging het daar eigenlijk alleen maar over. Op zich is het trouwens best opmerkelijk dat het alleen nog maar hier over ging en dat uiteindelijk ook met overgrote meerderheid het amendement is aangenomen. Twee jaar geleden nog maar lieten bijvoorbeeld insiders weten dat het schrappen van de sanctie er tot in lengte van niet inzat. Het is een draai van 180 graden die niemand had voorzien.

Maar goed de sanctie gaat er dus vanaf. Of laten we het anders stellen: als je keer op keer op keer je praktijkbegeleiding niet haalt, moet je je laten bijscholen (en de kosten krijg je zelf voor de kiezen) en dat kun je ook best een sanctie noemen, maar je hoeft niet meer bang te zijn je WRM-bevoegdheid te verliezen. De tijd zal leren of dit de branche echt verder helpt. Net zoals de tijd zal leren of de nieuwe WRM nu wezenlijk wat gaat veranderen in de branche, want dat was de bedoeling.
Veel rijinstructeurs rekenen zich intussen wel rijk met het afschaffen van de sanctie. Dat is opmerkelijk, want ongeveer 99 procent van de rijinstructeurs die opgaan voor de beslissende praktijkbegeleiding haalt het gewoon, zo blijkt uit gegevens van IBKI. En de instructeurs die het niet halen, is iedereen toch liever kwijt? Blijkbaar is de angst voor het verliezen van de bevoegdheid groter dan dat de feiten aangeven.
In feite is nu een nieuwe bezorgdheid veel meer gerechtvaardigd. Dat is de bezorgdheid die je moet hebben als je niet slaagt voor de nog ene praktijkbegeleiding die overblijft. Het wordt slagen of (duur) laten bijscholen. Eén slechte dag omdat je ruzie had met je partner is er niet meer bij en dat legt op voorhand een zware claim op IBKI dat de PB moet vormgeven.
Ook is het de vraag wat er nu gebeurt met al die instructeurs die de PB de komende periode niet halen en volgens de 'oude WRM' hun pas moeten inleveren. Kortom, er breken interessante tijden aan, vol uitdagingen. Maar dat de branche er nog lang niet is, die conclusie kunnen we wel trekken.
Rest me u heel goede feestdagen en een goede start van een hopelijk voor u succesvol en gezond 2019 toe te wensen.