Al in 2003 ging het over de kwaliteit van rijinstructeurs

De momenteel nog geldende Wet Rijonderricht Motorrijtuigen is vastgesteld op 1 juni 2009, waarbij de WRM uit 1993 als basis diende (en dat is ook in de nieuwe situatie het geval). Onder andere de brancheorganisaties FAM en BOVG (de VRB en LBKR bestonden toen nog niet) hebben in het voortraject meegewerkt aan een evaluatie die moest leiden tot aanpassingen.
Maar veel eerder al, in 2003 om precies te zijn, is de WRM 1993 in opdracht van de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat Eurlings door het bureau Traffic Test geëvalueerd. Dit leverde het beeld op dat de kwaliteit van de rijinstructeur sinds 1995 – dat is het jaar van inwerkingtreding van de WRM 1993 - niet of nauwelijks is toegenomen, een lichte verbetering van de kwaliteit van de rijlessen is waar te nemen, de examens te veel gericht zijn op feitenkennis en te weinig op competenties en praktische toetsing van didactische vaardigheden. Hieruit vloeide de instelling van het fenomeen praktijkbegeleiding voort.

Europese richtlijn

Nu we toch de geschiedenis in zijn gedoken: in het wetsvoorstel voor een vernieuwde WRM kwamen we ook dit tegen: 'Inmiddels heeft de Europese Commissie aangekondigd te willen gaan werken aan een richtlijn voor rijinstructeurs. Een van de onderwerpen die daarbij aan de orde zullen komen is een vooropleiding voor aspirant-rijinstructeurs. Als voorbereiding op een dergelijke richtlijn heeft de EC een studiegroep benoemd die gevraagd is aanbevelingen te doen en voor draagvlak in het Europese veld te zorgen.' Oordeelt u zelf maar wat hiervan is terechtgekomen.