Veilig Verkeer Nederland geeft wel scootertrainingen.
Veilig Verkeer Nederland geeft wel scootertrainingen. Foto: VVN

Scootmobielers maken brokken, maar een rijvaardigheidstraining is niet nodig

Berijders van een scootmobiel zijn brokkenpiloten, maar ze hoeven geen rijvaardigheidstraining te volgen. Dat er geen eisen aan de bestuurder worden gesteld, is namelijk een bewuste keuze, zodat ook mensen met lichamelijke beperkingen zelfstandig mobiel kunnen blijven, zo laat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) weten. Hogere veiligheid moet daarom worden gevonden in veiliger scootmobielen en daar mankeert nog wel wat aan.

Tussen 2010 en 2015 is het aantal verkeersdoden onder de gebruikers van de scootmobiel meer dan verdubbeld: van 19 naar 41 per jaar. In 2016 en 2017 ging dat aantal wel weer wat omlaag. Er werden respectievelijk 38 en 25 verkeersdoden onder gebruikers van gemotoriseerde gehandicaptenvoertuigen geteld.

Onder de maatregelen die genomen kunnen worden, valt echter geen rijvaardigheidstraining, maar wel een actief remsysteem, stabielere scootmobielen, voldoende brede fietspaden en goed zichtbare oversteekplaatsen, zo staat in het SWOV-onderzoek 'Scootmobielongevallen – Hoe ontstaan ze en hoe zijn ze te voorkomen?'. In het onderzoek zijn 35 ongevallen bestudeerd, waarvan negen met een dodelijke afloop en op basis daarvan komt de SWOV tot deze maatregelen.


Schrappen in het woud
met verkeersborden

Minder ongevallen, minder onduidelijke situaties en minder onderhoudskosten. Dat is wat de gemeente Ede ervaart nadat in Ede, Lunteren en Bennekom bijna 1.700 verkeersborden en 700 verkeerspalen zijn verwijderd. Het idee van Veilig Verkeer Nederland (VVN) om drastisch te snijden in het woud van verkeersborden is blijkbaar zo gek nog niet. Maar aan de andere kant zitten er ook juridische haken en ogen aan. Zomaar kappen in het woud is in elk geval niet raadzaam.

Veel verkeersborden zijn overbodig en ze veroorzaken soms zelfs voor onveilige situaties, stellen Veilig Verkeer Nederland (VVN), kennisplatform CROW en de HR Groep, die verantwoordelijk is voor de registratie van verkeersborden. Vaak worden waarschuwingen te vaak herhaald. "En als de weg van inrichting verandert blijven de borden vaak staan", reageert John Boender van kennisplatform CROW in het NOS RADIO 1 JOURNAAL.

Niet zomaar weghalen

Maar er moet wel over worden nagedacht. Het 'zomaar' weghalen van verkeersborden doet afbreuk aan de verkeersveiligheid. "Bovendien is dit in strijd met de door de wegbeheerder in acht te nemen zorgplicht jegens de weggebruiker", stelt Mr. Roeland B.G. De Korte, jurist Verkeer en Wegbeheer bij de gemeente Alphen aan den Rijn. "Om te voorkomen dat een gemeente op een ondoordachte manier het kapmes zet in het woud aan borden, is het van belang dat zij van tevoren eerst de afweging/keuze maakt of het desbetreffende verkeersbord een bepaalde functie of toegevoegde waarde heeft. Een doordacht gemeentelijk bebordings- en ontbordingsbeleid past ook in de visie van de SWOV."

Zie ook pagina 20



CBR verlengt proef
met testvragen theorie

Het CBR verlengt de proef met testvragen in het theorie-examen auto, motor, bromfiets tot 1 maart 2019.

Op 1 oktober 2018 startte het CBR een proef waarbij nieuwe examenvragen tijdens het 'echte' examen worden getest. Kandidaten krijgen twee extra vragen in het theorie-examen voor auto, motor en bromfiets. Deze proef wordt verlengd tot 1 maart 2019 zodat er over een langere tijd data kunnen worden verzameld.


Is rijgedrag automobilist aan te passen?

Het is best een ambitieus doel dat Flitsmeister, Locatienet en SD-Insights samen hebben: onder andere onderzoeken of het rijgedrag van automobilisten is te veranderen, automobilisten rijadviezen en achteraf feedback te geven en vrachtwagenchauffeurs aanwijzingen te geven voor het remmen.

De drie partijen wonnen onlangs een soort prijsvraag van de Verkeersonderneming (een samenwerkingsverband van onder andere het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat/Rijkswaterstaat en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag). Dat zocht marktpartijen die met het rijgedrag van automobilisten aan de slag wilden gaan.

Eigen expertise

Elk van de drie heeft zo zijn eigen expertise binnen het project. Flitsmeister geeft automobilisten (gesproken) adviezen over het gebruiken van het weefvak op de A16 (nabij de Van Brienenoordbrug) en waarschuwt gebruikers wanneer verkeer voor hen afremt.
Locatienet maakt gebruik van de service Onderweg; een plug-in die te gebruiken is in combinatie met onder andere Google Maps en Waze. Bestuurders kunnen deze apps blijven gebruiken en rijadviezen. SD-Insights richt zich op het rijgedrag van vrachtwagenchauffeurs. In dit geval richt de dienst zich op het rijgedrag van chauffeurs bij stoplichten en rondom weefvakken in de Rotterdamse regio.





De onzalige verworvenheden van sociale media

Moet je alles wat op Facebook over je wordt gezegd maar over je kant laten gaan? Ruud Rutten vindt van niet en is daarom boos op de LBKR. Die heeft schuld bekend en excuses aan Rutten gemaakt.

De social media, en dan met name Facebook, zijn verworden tot het afvoerputje van de maatschappij. Iedereen die een paar toetsen kan indrukken op een schermpje of toetsenbord kan op deze vrijplaats zijn mening ventileren. Ongezouten en niet zelden onbeschoft. Vraag bijvoorbeeld iemand aan Sylvana Simons wat de social media aan oerreacties kunnen losmaken en je weet niet wat je hoort.

Kwaliteit

Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, weet dat inmiddels ook. Rutten is de gedreven voorzitter van zijn branchevereniging en is al een paar jaar zowat dag in, dag uit in touw om de kwaliteit van de branche te verbeteren. Bij de discussies neemt Rutten altijd stelling, want zo is hij: recht door zee. Daar kun je het niet altijd mee eens zijn en over zijn mening over de sanctie op de praktijkbegeleiding zijn veel rijschoolhouders dat niet. Rutten, en met hem de voorzitters van de VRB- en BOVAG-rijscholen, vindt dat de branche zichzelf in de voet schiet door af te stappen van het afnemen van de lesbevoegdheid als sanctie bij slechtpresterende rijinstructeurs. Later kan dat best, maar eerst moet er puin worden geruimd.

Daar mag iedereen van denken wat hij wil, vindt ook Rutten. Iedereen heeft recht op zijn mening. Maar toen Rutten onlangs tegen zijn zin in onderwerp werd van een poll – mag Ruud wel of niet worden toegelaten tot deze pagina, was de vraag - op de Facebookpagina van de LBKR ging het helemaal los en ook werd een vergelijking gemaakt met nazi's.

Schuld erkend

De LBKR heeft inmiddels schuld erkend. In een reactie laat ze onder andere weten: "Afgelopen weekend hebben de bestuursleden van de LBKR uitvoerig met elkaar gesproken over de ontstane gebeurtenis en onrust in de branche richting dhr. Rutten. De bestuursleden van LBKR betreuren dit en willen hierbij na herhaaldelijke persoonlijke excuses ook openlijk hun excuus aanbieden aan dhr. Rutten. Dit naar aanleiding van een aantal uitspraken door een lid uit onze Facebookgroep die niet door de beugel konden."
Volgens het bestuur van de LBKR heeft de desbetreffende persoon zich teruggetrokken uit de Facebookgroep, maar inmiddels post hij weer regelmatig berichten.
Of hiermee de kous af is? Dat zal de toekomst uitwijzen. De LBKR heeft de andere brancheorganisaties na de behandeling van de WRM de hand gereikt en ook zal blijken of deze wordt aangepakt.
Rutten wil de zaak verder laten rusten.

Afbeelding
Afbeelding