Gelukkig nieuwjaar!

Het einde van het jaar is weer in zicht. Traditiegetrouw is dat een goed moment om na te gaan of u op fiscaal gebied nog actie moet ondernemen. Voor sommige zaken kunt u niet wachten tot 2019 en moet u nu in actie komen. Andere zaken vragen juist om uitstel tot in het nieuwe jaar. In ieder geval zijn er na Prinsjesdag weer diverse veranderingen die om aandacht vragen. Welke dat zijn, leest u in onze eindejaarstips. Hieronder lichten wij alvast een tipje van de sluier op.

Optimaliseer Kleinschaligheidsaftrek (KIA)

Heeft u in 2018 geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen (kantoorinrichting, computers, tablets, etc.) of bent u van plan dat te doen? U kunt dan in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsaftrek (KIA). De hoogte van de KIA is afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag. Bedraagt uw investering minimaal € 2.301 en maximaal € 56.642, dan kunt u 28% van het investeringsbedrag aftrekken. Afhankelijk van het reeds geïnvesteerde bedrag kan het dus interessant zijn in 2018 nog een investering te doen of juist een investering uit te stellen tot 2019.

Ruim oude administratie op!

Iedere ondernemer is wettelijk verplicht zijn administratie zeven jaar te bewaren. Na 31 december 2018 mag u dus uw administratie over 2011 en eerdere jaren weggooien. Denkt u daarbij aan de loonadministratie, verkoopadministratie en financiële administratie. Als u bepaalde contracten nog nodig denkt te hebben zoals doorlopende contracten, pensioen- en lijfrentepolissen, moet u deze echter nog wel bewaren.

Besteed minimaal 1.225 uur aan uw onderneming

U kunt alleen gebruikmaken van ondernemersfaciliteiten in de inkomstenbelasting als u als IB-ondernemer voldoet aan het urencriterium. Het betreft hier bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek (€ 7.280). U moet dan wel minimaal 1.225 uur aan uw onderneming besteden. U kunt dit aannemelijk maken door het bijhouden van een urenadministratie.

Voorkom belastingrente

Heeft u al een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2018 ontvangen, maar verwacht u voor 2018 een hogere winst? Voorkom dan dat u belastingrente betaalt op uw definitieve aanslag inkomstenbelasting 2018 en vraag voor 1 mei 2019 een (nadere) voorlopige aanslag 2018 aan. Bij een aanslag inkomstenbelasting 2018 met een dagtekening na 1 juli 2019 betaalt u namelijk 4% belastingrente.
Alle eindejaarstips 2018/2019 kunt u bij ons bestellen.
Doe er uw fiscale voordeel mee!