Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Personele kosten CBR laten
tarieven 5 procent stijgen

De VRB liet medio november weten dat het bezwaar heeft aangetekend tegen de CBR-tarieven, maar daar is niets mee gebeurd. Of althans, de tarieven zijn niet aangepast. En dat is ook geen punt, vindt het CBR, want in een reactie laat het CBR, daarnaar gevraagd door Rij-instructie, weten: "Wij zijn van mening dat we met de huidige tarieven voor 2019 een goede stap zetten voor een gezonde en professionele organisatie, voor nu en in de toekomst."

Het CBR heeft de tarieven begin september gecommuniceerd aan de zogeheten Centrale Gebruikersraad (CGR). Dat is een breed samengestelde groep organisaties die bestaat uit een Klantenraad (ANWB, VVN, TeamAlert en ANBO), een Geschiktheidsraad (Landelijke huisartsenvereniging (LHV), Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), Diabetes Vereniging Nederland (DVN), Autoaanpassers Nederland (AAN), en Gezond Transport), een Opleidingsraad (BOVAG, FAM en VRB), een Transport- en Personenvervoerraad, een zogeheten Kamer Weg (CNV, EVO, FNV, KNV, TLN en SEB) en een Kamer Water (Centraal Bureau voor Rijn- en Binnenvaart (CBRB), Nautilus International en Binnenvaart BrancheUnie).

1,8 procent

Voor zover bekend heeft alleen de VRB daar de conclusie getrokken dat de prijsstijging veel te fors is. Wel waren er nog andere gebruikers die vragen hebben gesteld, maar of die ook officieel bewaar hebben aangetekend is niet bekend. De VRB dus wel, met de volgende argumentatie: "Alhoewel wij begrip hebben voor de situatie en de geschetste problematiek die René Verstraeten heeft toegelicht, vinden wij dat er ieder jaar opnieuw bij de divisie Rijvaardigheid de hoogste percentuele stijging wordt voorgesteld en in alle gevallen ook meestal wordt doorgevoerd. We stellen dan ook voor om een maximale stijging van 1,8 procent te hanteren, hetgeen overeenkomt met de tariefstijging van 2018 ten opzichte van 2017."
Er is nog een pijnpunt: "Wat verder opmerkelijk is en wat wij ook al hebben aangegeven tijdens de CGR-bijeenkomst, is dat een examen dat langere tijd in beslag neemt een andere tariefstijging laat zien. Dat is niet uit te leggen en zet ons inziens de deur weer verder open voor rijscholen die van het faalangstexamen een verdienmodel hebben gemaakt en oneigenlijk inzetten omdat daarvan bekend is dat het slagingspercentage hoger is."
"Voor de divisie Theorie merken we op dat het CBR al jaren aangeeft dat deze divisie winstgevend is, dus ook hier is een stijging van 4,8 procent niet uit te leggen."

Gemiddeld 5 procent

De tarieven stijgen met gemiddeld 5 procent, maar er is een wildgroei aan stijgingen binnen de verschillende examens en andere CBR- diensten.
Drie CBR-tarieven stijgen volgend jaar met bijna 6 procent: dat van het B-examen, de tussentijdse toets en E achter B. Maar het kan nog hoger, want de kosten van de Eigen Verklaring stijgen met 8,6 procent. Waardoor de procentueel grote verschillen worden verklaard (er is een bandbreedte van 0 procent voor het individuele theorie-examen en 8,9 procent voor de Eigen Verklaring), heeft het CBR niet bekendgemaakt en wil het CBR ook na enig aandringen niet kwijt.

'Het CBR heeft dit en volgend jaar te maken met een aantal ontwikkelingen waar we beperkt invloed op hebben'

Personeelslasten

Met name de personeelslasten van het CBR laten de prijzen stijgen. Desgevraagd laat het CBR weten: "Het CBR heeft dit en volgend jaar te maken met een aantal ontwikkelingen waar we beperkt invloed op hebben, zoals een sterke stijging van de pensioenpremie, een toename in aantal nader te beoordelen gezondheidsverklaringen en de doorbelasting van het gebruik van DigiD/MijnOverheid vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarnaast hebben we een nieuwe marktconforme cao met een gemiddelde loonstijging (7 procent in 3 jaar), met daarin een vermindering van het aantal atv-dagen voor oudere werknemers. Tel daarbij op de inflatiecorrectie en de reservering voor het vergroten van het eigen vermogen ten behoeve van economisch slechtere tijden, dan kom je op een gemiddelde stijging van 5 procent."