Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Ook in 2019 weer nieuwe belastingmaatregelen

Ook voor 2019 zijn er weer wijzigingen in het belastingstelsel. Omdat in deze branche vooral zzp'ers werkzaam zijn, zetten wij samen met Henk Kwant van TAFKA (zie ook de column hiernaast) op een rijtje wat er zoal gaat veranderen voor de zzp'er.

Nieuwe tarieven Box 1

Box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning) zal in de komende 3 jaar worden gewijzigd, zodat in 2021 een systeem met twee tarieven ontstaat: 37,05 en 49,5 procent.

Inkomen

max. 20.142 *

Inkomen

max. 33.994 *

Inkomen

max. 68.507

Inkomen

boven 68.507

2018

36.55

procent

40.85

procent

40.85

procent

51.95

procent

2019

36.65

procent

38.10

procent

38.10

procent

51.75

procent

2021

37.05

procent

49.50

procent

*de inkomensgrenzen worden in 2019 iets hoger door inflatiecorrectie

Afgezien van de eerste schijf gaan alle tarieven dus licht omlaag. Het is de bedoeling om de tarieven in 2020 en 2021 verder te verlagen, waarmee in feite het netto-inkomen van de zzp'er hoger wordt.

Verhogen algemene heffingskorting

Door een verhoging van de algemene heffingskorting neemt het besteedbaar inkomen toe van huishoudens met een inkomen tot € 50.000 per jaar. De algemene heffingskorting is een korting op de inkomensbelasting en premie volksverzekeringen. De korting is inkomensafhankelijk: hoe lager het inkomen, hoe hoger de korting.

Verhogen arbeidskorting

De arbeidskorting is een heffingskorting voor mensen die werken. Door heffingskortingen betaalt u minder belasting. Door een verhoging van de arbeidskorting gaat werken meer lonen. Door de introductie van een nieuw en hoger opbouwtarief wordt het daarbij voor inkomens tot € 35.000 aantrekkelijker om meer uren te gaan werken. Deze groep houdt door de hogere arbeidskorting netto meer over van het extra inkomen.

Btw-verhoging

Het lage btw-tarief van 6 procent gaat omhoog naar 9 procent. Hierdoor worden bijvoorbeeld de kapper, de schilder en de schoenmaker duurder, maar ook voedingsmiddelen en – belangrijk voor onze branche - boeken, dus ook lesboeken. Henk Kwant noemde dit in oktober in Rij-instructie een goed moment om eens na te denken of uw lesprijs nog wel houdbaar is. Voor rijschoolondernemers, zo berekende hij, betekent dit namelijk dat de prijzen van leermiddelen hoger worden. Elke 100 euro kosten voor leermiddelen geeft een stijging van bijna 3 euro. Op de pagina's 16 en 17 adviseert hij een minimumlesprijs aan te houden van 41,21 euro.

Modernisering Kleineondernemingsregeling

De kleineondernemingsregeling wordt per 1 januari 2020 gemoderniseerd. Als een ondernemer verwacht jaarlijks onder de omzetgrens van € 20.000,- te blijven, kan hij vanaf 1 januari 2020 kiezen voor een vrijstelling van btw. De nieuwe regeling is minder complex dan de huidige regeling. De huidige regeling bepaalt dat ondernemers die minder dan € 1.883 (na vooraftrek) hoeven te betalen gebruik kunnen maken van de kleineondernemersregeling.

Kiezen voor vrijstelling betekent:
- Geen btw-aangifte doen.
- Geen btw in rekening brengen en vermelden op facturen.
- Betaalde btw mag niet worden teruggevraagd.
- Geen administratieve verplichtingen.

Het kabinet wil hiermee de kleineondernemersregeling (KOR) vereenvoudigen voor bedrijven en de Belastingdienst.

Inkomensafhankelijke zorgbijdrage voor zzp'ers stijgt

Zelfstandigen betalen zelf de inkomensafhankelijke bijdrage. Voor hen geldt een verlaagd tarief van 5,70% in 2019. Dit is een stijging van 0,05% t.o.v. 2018.

Stapsgewijze verlaging zelfstandigenaftrek

Vanaf 2020 wordt de zelfstandigenaftrek in 4 jaarlijkse stappen verder verlaagd naar het basistarief van 37,05%. Het is op dit moment nog onduidelijk wat dit precies voor je inkomen gaat betekenen. Het lijkt erop dat dit voor ondernemers die meer dan € 68.507 verdienen uiteindelijk onvoordeliger zal uitpakken.

Pensioenen

De vernieuwing van het pensioenstelsel is nog in volle gang. Maar er is nog niets concreets over te melden. Minister Koolmees heeft het wel over een stelsel dat ook openstaat voor zzp'ers. Dat is voor belangenbehartigers van zzp'ers sowieso een speerpunt. De meningen van zzp'ers zijn hierover nogal verdeeld. De één vindt het een goed idee, maar geeft aan het niet te kunnen betalen omdat de verdiensten te laag zijn. De ander vindt het een slecht idee omdat je niet voor niets zelfstandige bent geworden en zelf wel uitmaakt hoe je je pensioen e.d. wilt gaan regelen. We blijven het op de voet volgen.

Wet DBA

In de Miljoenennota wordt nog eens herhaald dat schijnzelfstandigheid moet worden bestreden, maar dat echte ondernemers niets in de weg moet worden gelegd. Zoals minister Koolmees in zijn brief aan de Kamer voor het zomerreces al aangaf, is het moeilijk om deze twee doelen goed in de wetgeving op te nemen. Er wordt een commissie ingesteld die moet bekijken of ons huidige stelsel nog aansluit op de arbeidsmarkt van nu en de toekomst. Zzp-belangenorganisaties zijn hier ook bij betrokken.