Goede jaarwisseling
Goede jaarwisseling Foto: Irma van den Berg Tekst- en verkeersproducties Maarssen, Irma van den Berg

Goede jaarwisseling

In deze serie wordt een verkeersongeval aan de hand van politiegegevens geanalyseerd. Om de privacy van de betrokkenen zo veel mogelijk te waarborgen is het verhaal erachter bewerkt en zijn namen en plaatsnamen veranderd en eventuele kentekens onzichtbaar gemaakt.

Tekst: Irma van den Berg
Foto's: Team Verkeer, Politie Utrecht.


Ondanks zeer dichte mist rijdt een beginnend bestuurder tijdens oud en nieuw te hard. Hij ziet niet dat de weg afbuigt en knalt tegen een stoeprand. Daarna duikt hij over het gras het ijs op en eindigt daar op zijn dak. Alle vier de inzittenden raken zwaargewond. De Volkswagen raakt zwaarbeschadigd aan het dak, de voorwielophanging en de spoorstang. In de voorruit staat een grote ster, maar die heeft helaas niets met de feestdagen te maken.

Na een gezellige oudejaarsnacht zijn de negentienjarige Diederik, zijn achttienjarige vriend Harm en hun twee zestienjarige vriendinnetjes Annefleur en Edita in Diederiks auto op weg naar Harms ouderlijke huis.

Verder feesten

Met vrienden hebben ze eerst oud en nieuw gevierd. Omdat Harms ouders tijdens de jaarwisseling in Amsterdam zijn, kunnen ze thuis straks verder feesten. Edita en Annefleur hebben hun ouders voorgehouden dat ze bij elkaar slapen. Aan het eind van het feest doemt er echter een klein probleempje op. Diederik heeft namelijk 'wat gerookt' en iets te veel gedronken. Terwijl hij weet dat hij dat na een jointje beter niet kan doen omdat hij zich dan niet meer kan focussen. Hij weet dat het onverantwoord is om nu te rijden, maar zijn bravoure wint het van zijn verstand. Ik vertel het ze ook niet, denkt hij bij zichzelf. Ze hebben zelf ook gebruikt, dus foutjes merken ze niet eens op, houdt hij zichzelf voor. Edita en Annefleur vinden het allang stoer dat ze mee mogen en hebben flinke pret achterin. Vanwege de dichte mist verwacht Diederik geen alcoholcontrole. "In die mistsluier zien ze de blaaspijp in hun eigen hand niet eens." Het loopt intussen tegen drieën, dus als ze thuis verder willen feesten moet hij opschieten. Diederik bedenkt dat hij het beste over het industrieterrein kan gaan. Dat is een brede weg waarop je lekker kunt doorrijden, zeker op dit uur.

Afbuigende voorrangsweg

Aanvankelijk rijdt Diederik voorzichtig omdat hij te veel gedronken en geblowd heeft en bovendien geen hand voor ogen ziet. Maar hij durft steeds harder te gaan. Omdat hij verwacht dat een sigaret zijn concentratie zal verhogen, vraagt hij Edita er één voor hem op te steken, maar ze zegt dat ze op zijn. Dat gelooft Diederik niet, daarstraks had ze nog een heel pakje. Hij maakt zijn autogordel los zodat hij achter de voorstoel langs bij Edita's tas kan. Hij vindt de tas en de sigaretten, maar vergeet daarna zijn gordel weer om te doen. Hij is intussen gewend aan de brede, voorspelbare bochten en de ondanks de dikke mist goed zichtbare witte belijning die hij kan volgen. Hij rijdt zo'n 50 kilometer per uur wanneer hij vóór zich haaientanden ziet opdoemen. Dat kan niet op een rechte weg! denkt hij nog. In een schrikreactie remt hij snoeihard, maar pal voor hem duikt uit de mist nu een stoeprand op. Snel stuurt hij naar links, maar te laat. Onder een vonkenregen en veel kabaal knalt de Volkswagen tegen de stoeprand, vliegt daarna over het gras, rakelings langs een lantaarnpaal, duikelt vervolgens via de slootkant naar beneden en belandt op zijn dak op het ijs, waar de dodemansrit eindigt.

Ernstige gevolgen

Voor alle inzittenden zijn de gevolgen ernstig. Edita raakt zwaargewond maar kan het verhaal gelukkig navertellen. Dankzij de autogordel zal zij naar verwachting volledig herstellen. Diederik loopt zwaar hersenletsel op omdat hij geen autogordel droeg. Plukjes van zijn haar worden in de ster in de voorruit aangetroffen en het is afwachten hoe hij het er verder vanaf brengt. Voor het leven van Annefleur, die geen gordel droeg, wordt gevreesd. Voor Harm ziet het er evenmin goed uit, al zal ook hij uiteindelijk herstellen. Diederiks keuze om ondanks drank- en drugsgebruik en zeer dichte mist toch achter het stuur te kruipen en te hard te gaan rijden, heeft hemzelf en zijn vrienden in het ongeluk gestort. Gelukkig was het ijs dik genoeg om de auto te dragen, anders waren alle inzittenden wellicht verdronken.

Goede jaarwisseling