Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Veel te veel automobilisten kennen de regels niet (meer)

Veilig Verkeer Nederland lanceert nieuwe website

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft een nieuwe website gelanceerd met een uitleg over alle verkeersregels en verkeersborden en ook wat geschiedenis. De aanleiding is het gegeven dat bij 52 procent van de verkeersdeelnemers de kennis over verkeersregels ver weggezakt is. Zo weet 52 procent niet wat de maximumsnelheid is in een woonerf. Ook weet een kwart van de weggebruikers niet hoe snel je mag rijden op een rijbaan met een groene streep.

Op de website wordt het complete Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) duidelijk uitgelegd. Aan de hand van situaties met foto's en tips en verrijkt met borden wordt de wet in begrijpelijke en handelingsgerichte taal uitgelegd, zodat bezoekers hun verkeerskennis kunnen opfrissen. Er zijn vier categorieën: 'stel een vraag', 'verkeersborden en tekens', 'terug in de tijd ' en 'thema's.'

Dagelijks gebeld

VVN komt met deze website tegemoet om meer te weten te komen over (nieuwe) verkeersregels. Dagelijks wordt VVN gebeld met vragen over verkeerssituaties en wetten en door het hele land houdt de VVN opfriscursussen over de theorie achter het verkeer. Deze worden goed bezocht. De onlineopfriscursus VVN.nl/opfriscursus kent na drie jaar een bezoekersaantal van ruim 700.000. "Met deze website geeft VVN op een laagdrempelige manier informatie aan een breed publiek. Vragenstellers verbazen zich soms over de veranderingen in de regelgeving of regels die splinternieuw zijn en waarvan zij het bestaan niet kenden. Deze site is daarom voor alle generaties een aanrader", laat Alphons Knuppel, directeur a.i. VVN weten.

Drie jaar

Desgevraagd laat een woordvoerder van VVN weten dat al een jaar of drie duidelijk is dat veel automobilisten de regels niet meer zo goed kennen. "Wij voeren de online-opfriscursus nu 3 jaar en de gegevens hebben wij uit de resultaten van de online-opfriscursus gehaald. We gaan de uitslagen van de online-opfriscursus binnenkort doornemen met een onderzoeksbureau en eventuele bijzonderheden die daar uitkomen communiceren wij. Verder wordt nader onderzocht of er meer over de cijfers valt te melden, zoals bijvoorbeeld de aard van de weggebruikers die de regels niet meer voldoende beheersen en een rangschikking naar leeftijd, geslacht en dergelijke."

Niet geteld

VVN meldt dat ook uit de vele vragen duidelijk wordt dat de kennis van veel weggebruikers wel kan worden opgefrist, maar er wordt verder niet bijgehouden welke vragen zoal binnenkomen. "Dat wordt niet geteld. Ze komen op verschillende manieren binnen en bij verschillende afdelingen. Denk hierbij aan onze verkeerskundigen, het participatiepunt, de regiokantoren, plaatselijke vrijwilligers, het servicecentrum, opfriscursussen, etcetera."

Veel verschillende vragen

"Er komen heel veel verschillende vragen binnen. Persoonlijk ben ik een keer gebeld met de vraag of het bromfietscertificaat niet overgeslagen kon worden omdat de zoon van mevrouw zijn verkeersexamen op de basisschool had gehaald, en dat is geen grap. Ook bellen mensen ons om te checken of de bekeuring die zij gekregen hebben wel terecht is."

Geen verwijten

De vraag of in deze de overheid eigenlijk geen blaam treft, in die zin dat blijkbaar de communicatie over nieuwe regels niet goed verloopt, wordt ontkennend beantwoord. "Wij verwijten dit niet de overheid. Voor iedereen die mobiliteit, eigen verantwoordelijkheid en verkeersveiligheid serieus neemt, is het allemaal te vinden. Uit het aantal bezoekers op onze website verkeersregel, (230.000 in 3 weken tijd) blijkt dat veel mensen deze info bij VVN zoeken. Daar zijn wij voor. Ook de opfriscursus wordt goed bezocht en blijkt te voorzien in een behoefte. Je bent als verkeersdeelnemer verantwoordelijk voor het bijhouden van je vakkennis."

Opfriscursussen

De opfriscursussen zijn een vast onderdeel van de voorlichtingen die VVN verzorgt. "Jaarlijks werken we aan onderhoud van de cursussen en worden de instructeurs getraind op zowel didactisch als inhoudelijk niveau. Er zijn er drie: voor de auto, de fiets en de scootmobiel. De opfriscursus auto bestaat uit twee bijeenkomsten van twee uur. Tijdens deze bijeenkomsten wordt verkeerskennis en -inzicht doorgenomen. Tussen de twee bijeenkomsten in kan men een praktijkrit rijden met een WRM-gecertificeerde instructeur. De opfriscursus fiets bestaat uit een dagdeel met één uur theorie, één uur behendigheid en één uur praktijk en de opfriscursus scootmobiel bestaat uit een dagdeel met één uur theorie, één uur behendigheid en één uur praktijk."

Vrijwilligers en beroepskrachten

"De cursussen worden gegeven door zowel vrijwilligers als beroepskrachten. De cursus voor automobilisten wordt gegeven door WRM-instructeurs die bij ons aangesloten zijn. Deze instructeurs kunnen ook de fiets- en scootmobielcursus geven. In een aantal gevallen worden deze laatste twee cursussen ook door vrijwilligers gegeven."

Permanente educatie

Gezien al deze kennis en de nieuwe website is het langzamerhand de vraag of het niet eens tijd wordt voor permanente educatie. Het is bepaald geen nieuwe vraag – het is eerder de 'running gag' in deze materie - maar VVN is in elk geval een verklaard voorstander. "Het is een eigen verantwoordelijkheid om de kennis op het terrein van verkeersregels en -tekens bij te houden. Dat geldt voor jong en voor oud! Senioren rijden niet per definitie onveiliger, want zij hebben veel meer ervaring. Senioren zijn echter kwetsbaarder en dat uit zich vooral in de betrokkenheid van senioren bij eenzijdige fietsongevallen."