De Ninebot Mini Pro.
De Ninebot Mini Pro.

Wat is het verschil tussen een Ninebot en een KickScooter?

Het probleem met al die nieuwe voertuigen, zoals de stint, is niet dat er geen regels voor zijn, maar zijn de uitzonderingen én al die gekke namen. Je mag er wel voor hebben doorgeleerd om direct een Ninebot of KickScooter te herkennen.

De stint kwam een jaar of twee geleden opeens voor in een verhandeling van het CBR tijdens de Lesauto Testdag. Het verhaal ging over de manier hoe nieuwe vragen voor het theorie-examen tot stand komen en aan de zaal, gevuld met rijschoolhouders, dus met mensen die de regels kennen, werd gevraagd hoe het nou zit met de verkeersregels voor de stint? Dat bleek een lastige. Had het CBR erbij gezegd dat het een bijzondere bromfiets was, dan was het wel gelukt. Maar nu stond er alleen dat het een stint was en daar hadden slechts weinigen van gehoord.
Inmiddels is de stint een berucht vervoermiddel geworden vanwege het noodlottige ongeval in september in Oss waarbij vier kinderen om het leven kwamen door een botsing tussen een stint en een trein. Ook raakten een kind en een volwassene zwaargewond, meldde de politie.

Tureluurs

De stint mag niet meer worden gebruikt, maar er zijn nog veel meer bijzondere voertuigen, met hippe namen. Zoveel dat het Verbond van Verzekeraars er tureluurs van wordt. Volgens het verbond komen er steeds meer nieuwe elektrische voertuigen en voldoen de huidige regels niet meer. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet daarom snel meer duidelijkheid geven over regels die gelden voor bestuurders van bijzondere voertuigen zoals stints, oxboards, e-bikes, trikkes en segways. Volgens het Verbond van Verzekeraars komen er steeds meer nieuwe elektrische voertuigen bij en voldoen de huidige regels niet meer.

Verwarring

"Dat leidt niet alleen tot gevaarlijke situaties, de huidige regels voor deze voertuigen leiden ook tot verwarring. Daarom is het van belang dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de wetgeving snel herziet", aldus Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars.

Kenteken

Volgens Weurding moet het ministerie het voortouw nemen. "Het ministerie bepaalt immers hoe we hier in het verkeer met elkaar omgaan, want ook voor consumenten is nu veel onduidelijk. Die weten vaak niet of ze nou wel of niet op de openbare weg mogen, of ze verplicht zijn een kenteken te hebben of dat ze voor het voertuig een verzekering moeten hebben. De ene keer wel, de andere keer niet. Daar moet verandering in komen."

Wat is het?

Tot zover het bezwaar van het Verbond van Verzekeraars. Uit alles blijkt dat het probleem 'm niet zozeer zit in de regelgeving, maar veel meer in het feit dat je niet weet wat een nieuw voertuig precies is. De stint en segway zijn voorbeelden van wat in het RVV een 'bijzondere bromfiets' wordt genoemd en daarvoor geldt onder andere dat de berijder geen rijbewijs en kenteken nodig heeft, er geen helmplicht is, de berijder zo veel mogelijk rechts moet houden, het voertuig dient te worden verzekerd en moet als gevolg daarvan zijn voorzien van een verzekeringsplaatje en een voertuigidentificatienummer hebben, de maximumsnelheid is 25 kilometer per uur en verlichting is 's nachts en bij slecht zicht verplicht. Dit mag met losse lampjes.
Iedere rijinstructeur behoort dit te weten.
Maar de problemen zitten in de uitzonderingen. Zo mogen bijvoorbeeld vrijwel alle elektrische steps, hoverboards en gekke brommers niet op de openbare weg rijden, maar ook daar zijn weer uitzonderingen.

Segway

Voor de aardigheid doken we eens in deze innovatieve wereld en nemen de meest voorkomende voertuigen onder de loep genomen. Om te beginnen met de segway, de moeder aller afwijkende voertuigen. Voor alle modellen met een hoog stuur heeft de segway toestemming voor de openbare weg. Het gaat om de Segway i2 en x2 SE en de Ninebot by Segway E+, en tot voor kort dus ook voor de stint. Voor alle andere afgeleide producten, zoals de KickScooter, MiniPro, MiniPlus en ONE S2, is er geen toestemming.

Elektrische steppen

Een ander fenomeen is de opvouwbare elektrische steppen, zoals de Xiaomi Mi M365. Die hebben in principe geen goedkeuring, maar er zijn twee uitzonderingen: de KickBike eCruise en de Fat Max Kickbike mogen wel de openbare weg op. Er is ook nog de Yedoo Mezeq Electric. Die mag ook de weg op, maar is vooralsnog nog niet in Nederland te koop.

Driewielers

Dan is er ook nog de categorie driewielers waarop je zit of staat en je elektrisch laat voortbewegen. Je hebt de Zappy3-step waarop je kunt zitten, maar op de Virto Swing en de Qugo Runner kun je alleen staan. En ook de trikke (voertuig waarop je staat alsof je op een motor zit) en de LEF (die heette eerst E-ONE, dit is een ligfiets zonder trappers) zijn bijzondere bromfietsen.
Weer een andere categorie zijn bijzondere e-scooters die een normale bromfiets zijn, zoals de elektrische vouwscooter Stigo en de e-step Veeley, die dankzij een spiegeltje en stoeltje te boek staat als bromfiets. En ook de Biro (lijkt op een Canta, maar dan hipper) en de speed-pedelec vallen onder de bromfietsen.
Tot slot: elektrische fietsen met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur met alleen trapondersteuning hoeven geen speciale keuring te ondergaan.