'Waarom integreren we de theorie niet in de praktijk?'

Iedereen weet zo langzamerhand dat ik me behoorlijk kan opwinden over hoe het allemaal gaat in onze branche. Een branche die het verdient om te worden gekoesterd, maar helaas gebeurt dat niet. Opwinden is iets anders dan kwaad worden. Dat is een paar tandjes zwaarder, zeg maar. Opwinden doe ik me over het gedoe met de Gezondheidsverklaring: trouwe lezers van mijn column weten dat als geen ander. Maar echt kwaad kan ik me blijven maken over de 'Slaaggarantie cursussen' voor het theorie-examen, hoewel dat allemaal legaal is. Want ik moet ze nageven: zij hebben een gat in het CBR-pantser gevonden.

We hebben het er al jaren over, maar blijkbaar is niemand in staat om dit echt aan te pakken, met alle kwalijke gevolgen van dien. Uit eigen ervaring weet ik dat veel mensen die via een zo'n cursus zijn geslaagd voor theorie helemaal niks snappen van de verkeersregels. Wij krijgen ze namelijk ook in de auto. De meest elementaire regels weten ze gewoon niet, maar ja, ze hebben wel de theorie op zak en of wij er maar voor willen zorgen dat met zo min mogelijk lessen het rijbewijs kan worden gehaald. Dat levert soms bizarre taferelen op, kan ik u vertellen. Maar ik hoef u het niet te vertellen, want waarschijnlijk heeft u er zelf ook mee te maken. Ik snap trouwens al helemaal niet hoe die mensen soms ook kunnen slagen voor het praktijkexamen. Ze weten vaak niet eens wat het verschil is tussen een gelijkwaardige kruising en dat is toch echt elementaire kennis.

Ik verbaas me er echt over dat het CBR blijkbaar niet in staat is om met examens met valide vragen die deugen dit een halt toe te roepen. Het foefje met de rode auto is er wel uit, maar blijkbaar zijn er toch slimme gasten die in staat zijn 24-uurscursussen met slaaggarantie aan te bieden, waarmee je inderdaad nog kan slagen ook, ook al snap je helemaal niks van de verkeersregels. Ik weet dat het CBR zich hier over buigt, maar het is en blijft ongelooflijk dat dit blijft voortduren. Er worden tegenwoordig de meest vreemde vragen gesteld, dat dan weer wel, maar een vinger erachter krijgen lukt maar niet. Het is de bijl aan de wortels van onze branche.

Beste Theo, zult u nu misschien denken, mooi allemaal, maar heb je zelf een voorstel om dit aan te pakken? Nee, dat heb ik niet. Maar het is ook niet mijn taak om dit in orde te maken, hoewel ik er natuurlijk best over wil meedenken. Toch één schot voor de boeg: waarom de theorie niet integreren in de praktijkopleiding? En misschien heeft u wel andere of betere oplossingen? Laat het me gerust weten, want ik ben heel benieuwd hoe u hierover denkt.