Rijleskeurmerk verdient een kans

Het was een olifantsdracht, maar op 2 januari wordt het Rijleskeurmerk gepresenteerd. Dit is een nieuw keurmerk waarvan de initiatiefnemers – rijschoolhoudster én medewerkster aan Rij-instructie Irma van den Berg voorop – hoopvolle verwachtingen hebben. En de sterren staan gunstig. Bij de allereerste presentatie 'in het wild' boden meer dan tien rijscholen aan te willen meewerken aan het 'fijnslijpen' van de voorwaarden en eisen om te kunnen deelnemen aan het Rijleskeurmerk.

Irma van den Berg zegt in een uitgebreid artikel in deze editie dat met dit keurmerk de branche zijn eigen rotzooi opruimt. Precies zoals de minister en leden van de Tweede Kamer dat graag zien. Het is bovendien de kortste weg. In Nederland hebben we namelijk een zogeheten 'examengestuurd model' voor zowel het behalen van een WRM-bevoegdheid als ook het rijbewijs. Wil je dat op de schop gooien dan ben je zo weer jaren verder en dat kan de branche niet lijden, nadat er al ruim zes jaar overheen zijn gegaan sinds gestart is met het traject van een vernieuwde WRM.

Je zou dus denken 'prima initiatief', dat Rijleskeurmerk, dat wil iedereen wel omarmen. Maar zo zit de branche niet in elkaar. Irma heeft echt moeite gehad om haar plan over het voetlicht te brengen. Een lang verhaal kort: uiteindelijk vond ze in de stichting LBKR een bereidwillige partner en onder andere de bestuursleden van deze stichting werken mee aan een verdere uitrol. In dit licht bezien is het trouwens belangrijk om te weten dat het Rijsleskeurmerk niet alleen voorbehouden is aan rijschoolhouders die de LBKR een warm hart toedragen. Het Rijsleskeurmerk is voor alles onafhankelijk en is om die reden ondergebracht bij het onafhankelijke Centrum voor Certificatie in Alphen aan den Rijn. Dat heeft met dit soort keurmerken een ruime ervaring (vooral in de gezondheidszorg). Dit betekent derhalve dat ook leden van de BOVAG, VRB, FAM alsook iedereen die nergens bij is aangesloten het Rijsleskeurmerk kan voeren. Sterker nog: deze brancheorganisaties hebben een gesprek met de LBKR gehad over onder andere het Rijleskeurmerk en daarin hebben de drie de LBKR de eer gegund.
Nu is het er dus. De hamvraag is natuurlijk hoeveel rijschoolhouders zich zullen aanmelden. Een jaarlijkse bijdrage van 300 euro (acht rijlessen) voor een éénpitter lijkt te overzien, maar misschien is het wel een veel te hoog bedrag. Het kan aan de andere kant dat veel rijschoolhouders hiernaar snakken en liever nog vandaag dan morgen zich aanmelden. Niemand die het weet.

Over een jaar hopen de initiatiefnemers rond honderd deelnemers te hebben, zo spreken ze uit. Liefst natuurlijk veel meer. Wij houden voor u in de gaten hoe het gaat lopen, maar op voorhand verdient dit keurmerk een kans. Al is het alleen al omdat de branche weleens iets positiefs kan gebruiken. Zoveel is wel zeker.