Afbeelding

VW T-Cross is wachten waard

Voor iedere rijschoolhouder die een Volkswagen wil, maar voor wie de Polo of Golf te gewoon is en de T-ROC te heftig, is er groot nieuws: de T-Cross komt eraan. Dit is een cross-over, die moet concurreren met bijvoorbeeld de Renault Captur.

VW heeft zich lange tijd verre gehouden van het segment der compacte suv's – of cross-overs, dat lekt de de lading beter in dit geval – maar met eerder de T-ROC en binnenkort dan de T-Cross speelt het Duitse merk meteen mee aan het front. Het duurt nog een paar maanden voordat deze auto naar Nederland komt en besteld kan worden, maar iedere rijschoolhouder die op het punt staat een nieuwe lesauto aan te schaffen, raden we aan: als je nog even kunt wachten, doe dat dan. Want laten we eerlijk zijn: VW is het merk dat verreweg het populairst is in deze branche en als er dan eens een nieuwkomer zijn neus tegen de ruit drukt, dan is dat een proefrit bepaald waard.

VW Polo

De T-Cross heeft als basis de VW Polo. Zowel het platform van deze succesvolle VW (al jaren de meest ingezette lesauto in Nederland) als veel techniek is herkenbaar; en dat is ook al een voordeel. Maar het verschil is ook meteen helder. De T-Cross is 10 cm hoger dan de Polo en biedt bovendien een eenvoudiger instap en een beduidend hogere zit (597 mm boven de weg). De bestuurder kijkt uit over de motorkap en dat geeft een machtig gevoel (binnen de grenzen van een compacte auto) én is een handig oriëntatiepunt en dat is fijn voor al die leerlingen die het zicht op de motorkap niet willen verliezen. Door deze afmetingen lijkt de T-Cross veel groter dan de auto in werkelijkheid is, net zoals bijvoorbeeld de Renault Captur. Verwacht geen buitenissige binnenruimte, maar ga voor de sportieve lijnen, zullen we maar zeggen. Maar klein is de T-Cross dan ook weer niet. De ruimte voorin is prima en de achterbank staat iets hoger dan de voorstoelen (652 mm boven de weg) én op rails bovendien, waardoor je óf meer binnenruimte óf een grotere bagageruimte kunt creëren. De eerste optie is in deze branche het belangrijkst.

Strak en sober

Het dashboard is strak en sober (of: is helemaal des VW's, dat keuren we ook goed), maar originele accenten (kleuren, patronen) geven het interieur iets vrolijks. De ruimte voorin is prima. Een regelrechte blikvanger is de nieuwe generatie van het digitale dashboard. Achter het stuurwiel prijkt een groot beeldscherm waarop de informatie voor de bestuurder wordt getoond zoals hij/zij het wil hebben. Een Beat-audiosysteemi (300 Watt, 8-kanaals) zorgt voor een prettig geluid. Voor het aansluiten en opladen van de mobiele telefoon zijn vier USB-poorten beschikbaar en telefoons kunnen draadloos worden opgeladen.

Technisch

Onder de motorkap is weinig verrassends. Zowel de motoren als de uitrusting komt rechtstreeks uit de andere compacte Volkswagens. Verwacht daarom geen vernieuwende aandrijving (geen elektrische versie, geen hybride) of andere innovaties. De T-Cross wordt leverbaar met een 1.0 liter en 1.5 liter benzinemotor en een 1.6 liter dieselmotor met 95 pk.

De T-Cross is verder voorzien van alle gangbare semizelfrijdende functies en kan automatisch remmen voor gevaar. Lane Assist (waarschuwing bij onbedoeld verlaten van rijstrook), Hill Start Assist (voorkomt achteruit rollen bij wegrijden op een helling), Blind Spot Detection (waarschuwing voor objecten in de dode hoek) en een parkeerhulp zijn standaard. Voor adaptieve cruisecontrol (automatisch afstand houden) en een volautomatische parkeerfunctie moet worden bijbetaald.

Afbeelding