Parttime
ondernemen

Veel rijschoolhouders starten hun carrière vaak als parttime ondernemer (o.a. als zzp'er). Dat doen jullie vanuit diverse redenen: onzekerheid, naast een UWV-uitkering het erbij willen doen, familiesituatie, financiële situatie. Voor deze parttime-zzp'ers, ondanks de fiscaal gelijke behandeling tussen parttime- en fulltime-ondernemers, werken sommige belastingmaatregelen anders uit. Zo zijn de meeste aftrekposten beperkter en voldoe je meestal niet aan het urencriterium.

Fiscaal gelijke behandeling

Voor parttime-zzp'ers gelden dezelfde regels als voor fulltime-ondernemers. Alle zelfstandigen betalen inkomstenbelasting. Houd dus rekening met de hoogte van je belastbaar inkomen. Dit zal waarschijnlijk fluctueren en kan dus ook van invloed zijn op je Voorlopige Teruggaaf en eventuele Toeslagen. Ook als parttime-ondernemer moet je een administratie, o.a. voor de btw, bijhouden. Daarnaast dien je btw-aangifte te doen, al dan niet met toepassing van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Daarnaast kun je zakelijke kosten aftrekken.

Btw

Rijschoolhouders zijn ondernemers voor de btw en moeten ook btw in rekening brengen. Het kan zijn dat dit een laag bedrag is, omdat je minder onderneemt dan een fulltimezelfstandige. Check in dat geval of je gebruik kunt maken van de KOR. Je hoeft dan geen btw af te dragen als het saldo van de af te dragen btw lager is dan € 1.883.

Urencriterium

Als parttime-zzp'er kun je zeer waarschijnlijk geen gebruik maken van het urencriterium. Pas als je jaarlijks meer dan 1.225 uur (gemiddeld 24 uur per week) in je bedrijf steekt, heb je recht op de zelfstandigenaftrek en startersaftrek en mag je deze bedragen van je winst aftrekken. Door het parttime-ondernemerschap en het daardoor niet voldoen aan het urencriterium loop je deze aftrekposten mis. Dit zou het parttime-ondernemen fiscaal minder aantrekkelijk kunnen maken. Dit nadeel zal in het begin waarschijnlijk minder zwaar opwegen tegen de voordelen van het 'beschermd starten'. We raden je wel aan om jaarlijks te bekijken of dat ook zo is.
Sinds 2010 heb je overigens wel altijd recht op de mkb-winstvrijstelling. Dit is 14% van de winst, ongeacht het aantal uren dat je in een jaar in je onderneming steekt.
Belastingplanning is ook voor zzp'ers een belangrijk aandachtspunt. Doe je zelf niet tekort.