Afbeelding
Foto:

'Als wij winnen, kunnen gehandicapten motorrijden'

Karel Hanse, rijschoolhouder Anton Vos en Feetless Biking Systems trekken ten strijde tegen CBR

Moeten mensen met een dwarslaesie of die een of beide benen kwijt zijn op een motor kunnen rijden? Ja, vinden rijschoolhouder Anton Vos, Karel Hanse (die één been mist) en het bedrijf Feetless Biking Systeem (FBS). Maar nee, vindt het CBR. Begin volgend jaar wordt dit uitgespeeld voor de rechter, waarbij Vos en FBS wel nog geld nodig hebben om de rechtsgang te kunnen financieren.

Waar gaat het over?

De fitte zestiger Karel Hanse wil motorrijden. Echt motorrijden welteverstaan, dus niet op een Piaggio MP3, met z'n drie wielen. Mooi hoor, dat die niet omvalt, maar met echt motorrijden heeft dat niets van doen, vindt Hanse, die al sinds 1966 zijn linkerbeen moet missen vanwege botkanker op jeugdige leeftijd. Hanse wil dat al lang, motorrijden, maar sinds 2005 werkt hij serieus aan het laten uitkomen van deze droom. Hij weet ook de oplossing voor het feit dat hij niet met beide benen aan de grond kan: een motor met zijwielen die automatisch uitklappen op het moment dat hij stilstaat. Zo'n systeem is er: het Feetless Biking System (FBS). Het duurt nog geen volle seconde (0,68 seconde om precies te zijn), voordat de motor stabiel op de extra wielen rust.
FBS is ontwikkeld in Duitsland en daar wordt deze manier van motorrijden door mensen met een handicap toegestaan. Evenals in andere landen. Maar niet in Nederland en dat vind Karel Hanse, die zich gesteund weet door rijschoolhouder en motorinstructeur Anton Vos, belachelijk. Het CBR vindt dit systeem niet veilig genoeg en houdt de boel tegen.

Wat hebben Hanse, Vos en FBS al gedaan om in het gelijk te worden gesteld?

De twee schakelden de hulp in van mr. Frank Visser, voorheen bekend als de Rijdende Rechter (what's in a name), die na zijn overstap naar SBS6 'Frank Visser rijdt visite' maakt. Visser sprak met Hanse, maar ook met Jan Knol van de motorrijdersclub KNMV. Knol is ook lichamelijk beperkt, maar gaf in de uitzending toe dat hij niet op een motor die is uitgerust met FBS durft te rijden. Hij heeft er geen vertrouwen in. "Er zitten te veel haken en ogen aan die ik te gevaarlijk vindt", zei hij. Wat hij link vindt, werd niet duidelijk. Visser nam Knols betoog echter niet mee in zijn uitspraak, want daarin ging het vooral om de vraag of Hanse medisch gezien in staat is om te kunnen motorrijden. "In deze zaak gaat het er alleen om of meneer Karel medisch gezien in staat is om de motor te rijden met die zijwielen. Ik heb het idee dat die vraag door het CBR niet is beantwoord. Want ze zeggen: 'omdat u vanwege de amputatie niet rijgeschikt bent om op een solomotor te rijden'. Hier zijn de aanpassingen dus niet in meegenomen. Om die reden denk ik dat het besluit, waarin u medisch ongeschikt wordt verklaard, moet worden vernietigd."

Visser adviseerde de drie partijen bezwaar aan te tekenen tegen de uitspraak van het CBR en, als dat niets zou opleveren, om naar de rechter te gaan. Dat punt is nu bereikt. Waarbij het extra pikant is dat de RDW, de organisatie die vaststelt of een voertuig op de openbare weg mag worden toegelaten, er geen moeite mee heeft.

En nu is een gang naar de rechter onvermijdelijk. Inmiddels hebben Hanse c.s. een inhoudelijk beroepsschrift opgesteld en ingediend bij de sector Bestuursrecht van de Rechtbank Overijssel. So far so good, ware het niet dat een rechtsgang een dure aangelegenheid is en om die reden zoeken de drie geld. "Inmiddels hebben we al een paar duizend euro geïnvesteerd, maar de laatste loodjes wegen het zwaarst", legt Anton Vos uit. "We hebben nu nog twee- tot drieduizend euro nodig, maar de rechtszaak gaat hoe dan ook door. En als we eventueel meer geld binnenhalen, dan investeren we dat in een verdere ontwikkeling van het systeem."
Op Facebook laat Vos weten dat een goede afloop niet alleen belangrijk is voor Hanse, maar voor dat het belang veel verder gaat. "Een donatie voor gehandicapte motorrijders is van harte welkom. Als wij, Karel en Anton, de zaak winnen, kunnen wellicht honderden gehandicapten weer de motor op", laat Vos weten.