'In een innovatietraject kan veel misgaan'

"In een innovatietraject kan veel misgaan. Tesla wordt een enkel ongeval misschien vergeven, maar hoe zit dat met traditionele automerken? Ook met de opschaling rondom de zelfrijdende auto kan van alles misgaan. Als er een paar procent zelfrijdende auto's is, wordt de interactie met andere voertuigen belangrijker. Hoe zal dat gaan? Daar komt bij dat de eerste zelfrijdende auto's duur zijn. Krijgen we straks een zelfrijdende elite? Een tweedeling in de samenleving leidt tot tegenkrachten. Je ziet het nu al een beetje met Tesla's. Die worden niet gereden door doorsnee Nederlanders. Willen we dat allemaal wel? Daar weten we weinig van."

Dit zegt Jan van der Waard van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) tegen de SWOV. Van der Waard juicht de komst van de zelfrijdende auto toe en ziet zelfs mogelijkheden om de introductie te versnellen.
"De implementatie van de zelfrijdende auto kan versnellen door een combinatie met elektrisch rijden en autodelen. Het is technisch gemakkelijker om de techniek te combineren met een elektrische auto dan met een benzine- of dieselauto. Gezien de hoge kosten van de zelfrijdende auto ligt het voor de hand deze in eerste instantie te gaan delen. Denk bijvoorbeeld aan een zelfrijdend personenbusje. Als men daar eenmaal aan gewend is, wil men dan nog steeds een eigen auto bezitten? Dat roept weer andere vragen op. Wat is straks het verdienmodel rondom de auto? Mogelijk wordt de autofabrikant steeds meer een mobiliteitsleverancier. Daarom zoekt de gevestigde automobielindustrie nu al toenadering tot bedrijven zoals Uber."