Irma van den Berg.
Irma van den Berg. Foto:

Rijleskeurmerk wil kaf van het koren scheiden

Irma van den Berg, sinds 1979 rijschoolhoudster in Maarssen en ook al jaren medewerkster van Rij-instructie, is een beetje klaar met alle discussies over een keurmerk en heeft zelf de koe bij de horens gepakt met het Rijleskeurmerk. Dit ziet in januari 2019 het levenslicht. Ze heeft daarvoor aansluiting gezocht bij de Stichting LBKR, omdat ze dit 'een groep pragmatische mensen die niet preken voor eigen parochie, maar voor de branche' vindt.

Tijdens de Nationale Rijschooldag werd bekendgemaakt dat het Rijleskeurmerk er zou komen en dat de LBKR hierachter zat. Tijdens een forumdiscussie liet Jos Post, voorzitter van de LBKR, weten blij te zijn met deze ontwikkeling. Bij dezelfde discussie waren ook Eric Bakker, voorzitter van de VRB, en Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, aanwezig. Bakker zei dat als het keurmerk er goed uitziet de VRB het mogelijk ook zou omarmen. Rutten is ook positief, maar ziet niets in een keurmerk met een zekere vorm van vrijblijvendheid. Wat hem betreft moet er een keurmerk komen met dwingende voorschriften vanuit de overheid en/of CBR. Daar werken de brancheorganisaties aan, maar dat duurt Van den Berg te lang.

Van bovenaf

"Het lijkt alsof men opnieuw wacht totdat het 'van bovenaf' wordt opgelegd omdat een keurmerk niet vrijblijvend mag zijn", schrijft ze vandaag in haar column 'Bijzondere verrichtingen' (pagina 25). Het doel van het Rijleskeurmerk is, aldus Van den Berg" "Het kaf van het koren scheiden door het koren, de goede rijopleiders, boven het kaf, het onkruid, uit te laten stijgen."
Deze maand worden de laatste puntjes op de i gezet. In de editie van Rij-instructie begin november leest u exclusief alles over dit nieuwe initiatief.


Gewoon aardig zijn levert meeste klanten op

Een geweldige campagne op social media? Passie? Mond-tot-mondreclame? Een hoog slagingspercentage? Vergeet het allemaal. Of staar je je er in elk geval niet blind op. De belangrijkste reden waarom iemand kiest voor een rijschool is namelijk of je een aardige pief bent of niet. En reclame maakt al helemaal niet het verschil.

Dit blijkt uit een onderzoek van het CBR naar, wat officieel wordt genoemd, de 'Oriëntatiefase rijbewijs'. Het CBR wilde weleens weten waarom iemand (leeftijd tussen 15 en 18 jaar) nou kiest voor een bepaalde rijschool en hoe hij zich verder oriënteert bij zijn verdere keuzes. Ook goed om te weten: de jeugd is een beetje klaar met Facebook en zit vooral op Instagram.
Het CBR is van plan de komende jaren de leerling veel meer dan nu al het geval is te adviseren bij haar of zijn keus voor een rijschool. Sterker, het CBR is hierin 'leading', zo bleek onlangs tijdens het Nationaal Rijschool Congres.
Alle andere resultaten vindt u op pagina 12.


Automaatcode blijft voorlopig gewoon bestaan

Ruim een derde van de nieuw verkochte auto's in Nederland beschikt inmiddels over een automatische transmissie, in welke vorm dan ook. Maar omdat nog steeds de meeste lesauto's een handgeschakelde versnellingsbak hebben, gaat het CBR de automaatcode niet schrappen.

Dit bleek onlangs in een paneldiscussie tijdens het Nationaal Rijschool Congres. Eerst maar even wat cijfers. Tien jaar geleden beschikte nog geen vijfde van de in Nederland verkochte auto's namelijk over een automaat. Cijfers van RAI en BOVAG leren dat 67 procent van alle auto's in Nederland een automatische versnellingsbak heeft, waar dat tien jaar eerder nog 80 procent was. En die cijfers verschuiven steeds meer richting de automaat.

Geneugten

De opmars van de automaat is niet zo verwonderlijk, want steeds meer mensen beginnen de geneugten van de automaat te ontdekken. Een automaat was niet zo heel erg lang geleden vooral een 'ouwelullenauto', maar tegenwoordig heeft de consument door dat een automaat veel voordelen heeft en ook zuiniger is. Last but not least draagt ook de opmars van de elektrische auto bij aan de opmars van de automaat, want elke hybride en elektrische auto is per definitie een automaat.
Chris Verstappen, directeur van Verjo, uitgever van verkeersleermiddelen, Wilbert van Beersum van de Veldhovense Rijinstructeur Opleieing (VRO) en Ernest Alvares, directeur van Verkeersschool Veronica, vonden zonder uitzondering dat de automaatcode niet meer van deze tijd is, maar dat gaat allemaal voorbij aan het CBR, zo liet Harold Bekhuis (manager Rijvaardigheid) weten.

Europese wetgeving

En hij heeft de cijfers aan zijn kant, want ondanks de groei van de automaat is het nog steeds zo dat van elke drie lesauto's er twee een handgeschakelde bak hebben. En zelfs al zou het CBR de automaatcode willen afschaffen: dat kan ze nooit zelfstandig besluiten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bepaalt de regels van het spel, en die laat zich leiden door Europese wetgeving en in Europa is de 'gewone' versnellingsbak nog veruit populair.


FAM kan groeien, want ballotage is opgeheven

Brancheorganisatie FAM wil groeien met ongeveer twintig naar vijftig leden. Daarvoor was het nodig dat de 'ballotageregeling' (dit woord gebruikt de FAM overigens niet) zou worden geschrapt. En dat is precies wat de ongeveer dertig leden van FAM eind september hebben besloten. "We hanteren kwaliteitseisen en ook eisen ten aanzien van een zekere omvang - voor eenpitters is bij de FAM geen plaats - maar balloteren op basis van ongewenste concurrentie gaat niet meer plaatsvinden", zegt voorzitter Ruud Rutten. Mede (niet alleen) vanwege dit besluit blijft Rutten nog zeker vijf jaar voorzitter van de FAM.

Rutten is uiterst ambitieus. De FAM is in de ogen van de leden een professionele brancheorganisatie en mede om het contact met de andere brancheorganisaties en het CBR en IBKI niet te verliezen omdat de organisatie te klein zou zijn, is deze regel geschrapt.
Puur getalsmatig blijft het CBR nog altijd de kleinste brancheorganisatie, zelfs met vijftig leden. De VRB heeft ruim zeshonderd leden, BOVAG zit tegen de vijfhonderd aan en de LBKR heeft rond honderd rijschoolhouders die deze stichting financieel steunen. Maar deze getallen zijn relatief, want de FAM herbergt wel de grootste rijscholen in Nederland. Als de FAM spreekt, spreekt het namens duizenden kandidaten en op het gebied van beroepsopleidingen is de FAM absoluut de belangrijkste speler.

Bepaalde omvang

De gewenste groei kan nu ook komen van rijschoolhouders die alleen groot zijn in consumentenopleidingen. Want ook dat is besloten: een rijschool die lid kan worden van de FAM moet een bepaalde omvang hebben (de grens wordt niet expliciet aangegeven) én moet aantoonbaar kwaliteit leveren, maar ook de eis dat er ook C- en D-opleidingen moeten worden aangeboden, is geschrapt.


Minister: CBR kan zelf problemen wachttijden oplossen

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft er alle vertrouwen in dat de ellende met de lange reserveringstermijnen adequaat door het CBR worden opgelost. En het belangrijkste deel van de oplossing is nieuwe examinatoren aantrekken. "Helaas kan het CBR geen blik nieuwe examinatoren opentrekken", zei ze ook tijdens een debat in de Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat.

SP-Kamerlid Cem Laçin stelde vragen aan de minister over deze kwestie. Laçin maakt zich al langere tijd zorgen over de reserveringstermijnen voor eerste B-examens en B-herexamens en vraagt zich af wat de minister gaat doen om er vaart achter te zetten. Niets dus, want Van Nieuwenhuizen heeft vertrouwen in het beleid van het CBR in deze.

5,7 weken

Inmiddels ligt de gemiddelde wachttijd op 5,7 weken (ruim dus onder de afgesproken zeven weken). Wel blijkt dat in Berkel-Enschot, Eindhoven, Haarlem en Utrecht de wachttijd langer is dan zeven weken en dat geldt ook voor op een na alle examenlocaties in Zuid-Holland (alleen Barendrecht niet). Rijswijk en Haarlem spannen met negen weken de kroon.

Gewoon aardig zijn levert klanten op.
Een elektrische auto beschikt per definitie over een automatische versnellingsbak.