Afbeelding
Foto: Pixabay

Btw-verhoging mooi moment om naar de lesprijs te kijken

Er zijn in ons land nog maar een paar tradities. Eén ervan is Prinsjesdag. Elke derde dinsdag van september biedt de minister van Financiën zijn koffertje met de miljoenennota aan in de Tweede Kamer. Deze dag van 'wie heeft de mooiste hoed' staat ook in het teken van de Troonrede. Met het voorlezen van de Troonrede heeft onze koning het startschot gegeven voor de nieuwe plannen van het kabinet. Welke ambitie spreekt het kabinet uit? Welke accenten zijn gelegd en waar vestigt Rutte III verder de aandacht op?

door Henk Kwant

Het kabinet-Rutte III wil werken stimuleren en vindt vrijwilligers heel belangrijk voor de maatschappij. Deze twee speerpunten komen in de maatregelen ook naar voren.

Wat staat er voor rijschoolondernemers in de miljoenennota?

Er zijn vele maatregelen die mogelijk effect op u of uw rijschoolonderneming hebben. Verdere uitwerking van het Belastingplan vindt u hieronder in het overzicht van de voor rijschoolondernemers van toepassing zijnde fiscale maatregelen.

Verhoging van het lage btw-tarief

Het lage btw-tarief stijgt van 6 naar 9 procent. Deze verhoging geldt voor alle producten en diensten met het lage btw-tarief, waaronder een deel van uw boodschappen. Dit betekent dat u privé vanaf 2019 102,83 euro betaalt voor boodschappen, in plaats van 100 euro nu. Naast de boodschappen geldt de btw-verhoging ook voor bijvoorbeeld water, boeken, bloemen, de kapper en het bezoek aan musea en attracties. Voor rijschoolondernemers betekent het dat de prijzen van leermiddelen hoger worden. Elke 100 euro kosten voor leermiddelen geeft een stijging van bijna 3 euro.
Dit is derhalve een mooi moment om uw prijzen eens onder de loep te nemen. Onder de dekmantel van de btw-verhoging kunt u ook uw prijzen verhogen naar een aanvaardbaar niveau. Eind 2018 komen wij weer met een berekening van de minimale uurprijs voor rijschoolondernemers. Hierin zullen wij de gevolgen van alle maatregelen meenemen.

Administratie

Met betrekking tot de administratie is het heel belangrijk om nu de voorbereidingen te starten. Immers, de administratie moet voor 2019 aangepast worden, evenals de facturatie en het aanpassen van de prijzen in zowel de financiële administratie als de lesplanadministratie. Daarnaast is het belangrijk dat de facturatie en de btw-aangifte bij de jaarovergang goed opgesteld worden. Immers, als u nu afspraken maakt voor lessen die u in 2019 gaat leveren, moet u uitgaan van een btw-tarief van 9%. Echter, als u afspraken maakt voor lessen in 2019 en uw klanten betalen deze in 2018 dan kunt u uitgaan van een btw-tarief van 6%. Pas voor betalingen vanaf 1 januari 2019 geldt het 9%-tarief.
Zorg dat je nu al goed voorbereid bent. Onze ervaring is dat er pas laat op dit soort maatregelen gereageerd wordt door ondernemers in het algemeen. Onder het motto: 'het zal zo'n vaart niet lopen'.

Huivering

Bij rijschoolondernemers zien we vaak een huivering voor het verhogen van de lesprijs. In veel gevallen is dat ook logisch. Als je in een sterk concurrerende markt zit, wordt er automatisch op prijs geconcurreerd. Dat dit vaak niet de juiste reactie is wordt duidelijk als je ziet wat voor prijzenoorlog eruit voortkomt, waar niemand iets aan heeft. Daarom adviseren wij onze klanten altijd om een goede prijs te blijven hanteren en dan af en toe met kortingen te werken. Als je eenmaal laag gaat zitten met je tarief dan kun je ook niet meer omhoog en kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Immers, ouders willen goede lessen voor hun kind en weten dat dat niet heel goedkoop kan.

Modernisering kleineondernemingsregeling

De kleineondernemingsregeling wordt per 1 januari 2020 gemoderniseerd. Als een ondernemer verwacht jaarlijks onder de omzetgrens van 20.000 euro te blijven, kan hij vanaf 1 januari 2020 kiezen voor een vrijstelling van btw. De nieuwe regeling is minder complex dan de huidige regeling. De huidige regeling bepaalt dat ondernemers die minder dan € 1.883 (na vooraftrek) hoeven te betalen gebruik kunnen maken van de kleineondernemersregeling.

Kiezen voor vrijstelling betekent:
- Geen btw-aangifte doen.
- Geen btw in rekening brengen en vermelden op facturen.
- Betaalde btw mag niet worden teruggevraagd.
- Geen administratieve verplichtingen.

Het kabinet wil hiermee de kleineondernemersregeling (KOR) vereenvoudigen voor bedrijven en de Belastingdienst.

Verdere maatregelen die u ook zouden kunnen raken:
- Tariefsverlaging inkomstenbelasting van vier schijven naar twee schijven. Vanaf 2021 alleen nog een tarief van 37% tot inkomens van € 68.507 en 49,5% voor inkomens boven € 68.507. Mensen met een inkomen boven € 20.000 gaan erop vooruit. Dat komt onder andere doordat de meeste tarieven van de inkomstenbelasting omlaag gaan. Daardoor wordt het ook minder belangrijk of het inkomen door 1 of 2 personen in een huishouden wordt verdiend.
- Verhogen algemene heffingskorting. Door een verhoging van de algemene heffingskorting neemt het besteedbaar inkomen toe van huishoudens met een inkomen tot € 50.000 per jaar. De algemene heffingskorting is een korting op de inkomensbelasting en premie volksverzekeringen. De korting is inkomensafhankelijk: hoe lager het inkomen, hoe hoger de korting.
- De arbeidskorting is een heffingskorting voor mensen die werken. Door heffingskortingen betaalt u minder belasting. Door een verhoging van de arbeidskorting gaat werken meer lonen. Door de introductie van een nieuw en hoger opbouwtarief wordt het daarbij voor inkomens tot 35.000 euro aantrekkelijker om meer uren te gaan werken. Deze groep houdt door de hogere arbeidskorting netto meer over van het extra inkomen.

- De inkomensafhankelijke zorgbijdrage voor zzp'ers stijgt. Zelfstandigen betalen zelf de inkomensafhankelijke bijdrage. Voor hen geldt een verlaagd tarief van 5,70 procent in 2019. Dit is een stijging van 0,05 procent ten opzichte van 2018.

Welke fiscale koers gaat u varen? Wij denken graag met u mee.