Met de sanctie haal je de rotte appels er niet uit

Zo, dat was een verrassende wending bij het debat in de Tweede Kamer over de WRM. Ik heb begrepen dat er in de wandelgangen het nodige is gebeurd om de Kamerleden te bewerken dat het geen goed idee is om de sanctie uit de praktijkbegeleiding te halen. Dit is overeenkomstig het standpunt van de VRB en FAM, dus blijkbaar werkt de lobby goed. Althans, die van de VRB en FAM. Ik heb begrepen dat BOVAG niet aanwezig was en dat lijkt me een gemiste kans. En ook de lobby van de LBKR heeft blijkbaar zijn werk gedaan, want het ging tijdens het debat alleen nog maar over 'sanctie eraf' en dat is het stokpaardje van de LBKR. Blijkbaar hebben zij een heel sterk lijntje lopen met Den Haag. Bert van de Weerd van de LBKR is ook gemeenteraadslid van het CDA en daar zal het ongetwijfeld mee te maken hebben, denk ik zo.
Maar ik dwaal af. Het debat zelf. Roy van Aalst (PVV) noemde de praktijkbegeleiding met sanctie een pervers systeem, maar dat valt best mee. Als van de ruim tienduizend rijinstructeurs per jaar zestien de praktijkbegeleiding niet halen – deze cijfers werden verteld – dan gaat het in feite helemaal nergens over. En die zestien, zo zei de minister, werden uiteindelijk gesanctioneerd omdat ze hun didactische vaardigheden niet op orde hebben. Er lijkt mij niets mis mee als je dan het vak van rijinstructeur niet meer mag uitoefenen. Daar is in elk geval niks pervers aan.
Ik werd tijdens het debat vooral getroffen door een uitspraak van D66-Kamerlid Matthijs Sienot. Hij zei dat je met dit systeem de pechvogels en niet de rotte appels uit de branche haalt. Over dat eerste wil ik best met hem in discussie, maar in het tweede heeft hij groot gelijk. Er zijn echt meer dan zestien rijschoolhouders in Nederland die er met hun pet naar gooien of, nog erger, willens en wetens de kluit belazeren en de branche verzieken.
Als je die zestien afzet tegen de 1500 rijschoolhouders met een belachelijk laag slagingspercentage en tegen de 130 examens die jaarlijks worden afgebroken omdat de kandidaat te gevaarlijk rijdt om verder te rijden (beide cijfers zijn van het CBR), dan zijn die zestien niet het probleem. Hooguit een heel klein deeltje ervan. Ik hoop dan ook van ganser harte dat de branche nu de geboden kans pakt om een goed systeem te ontwikkelen waarmee het echte kaf kan worden verwijderd.
En dan kan ik het niet laten om mijn stokpaardje te noemen: begin bij de basis, bij de opleiding. Die deugt niet en dat is de wortel van alle kwaad. Ik wens de dames en heren veel succes. En als ze mijn input willen, dan mogen ze me altijd bellen.