Adaptive cruisecontrol wordt tegenwoordig breed geaccepteerd.
Adaptive cruisecontrol wordt tegenwoordig breed geaccepteerd.

'Geen koperspubliek voor vaste snelheidsbegrenzer'

Wout Benning is beleidsadviseur Duurzaamheid en Techniek bij RAI Vereniging. Daarvoor was hij 32 jaar werkzaam bij Mercedes-Benz Nederland. Hij heeft in zijn vorige functie veel meegemaakt rondom de introductie van nieuwe veiligheidsfeatures in auto's en heeft veel nieuwe technieken begeleid richting Mercedes-Benz' organisatie en pers. Zijn visie op veiligheid en vooral veiligheidssnufjes.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste veiligheidssystemen van de afgelopen vijftien jaar?

"De ontwikkeling van ABS was een belangrijke stap. Dat was de basis voor de ontwikkeling van ESC. Vervolgens kwam de opkomst van radartechnologie en sensortechnologie. Een van de eerste voorbeelden hiervan is adaptive cruisecontrol, dat in 1999 op de markt kwam. Hierbij zijn sensoren noodzakelijk om actieve veiligheidssystemen te perfectioneren. De nieuwste veiligheidssystemen gebruiken radar, camera, ultrasonore sensoren, GPS en nog wel meer sensoren om het voertuig en de weg te bewaken. Deze systemen werken steeds meer samen (coƶperatief) en kunnen zelfstandig ingrijpen of assisteren als de bestuurder zelf geen adequate maatregelen treft. De huidige sensortechniek heeft een aantal beperkingen. Voor volledig autonoom rijden is het noodzakelijk om deze beperkingen weg te nemen. De nieuwste ontwikkeling zit voornamelijk in het ontwikkelen van geavanceerdere sensoren die sneller en beter werken."

Waarderen mensen veiligheidssystemen die actief ingrijpen? Of zien ze het als ongewenst?

"Dat hangt af van de persoon. De een gelooft in autonoom rijden, de ander rijdt liever zelf. Dat spanningsveld blijft bestaan. Het is voor te stellen dat mensen bepaalde systemen als lastig ervaren. Opties die vroeger in het topsegment zaten, zitten nu in de lagere segmenten. Bijvoorbeeld adaptive cruisecontrol. In het begin vonden mensen dat hinderlijk omdat de sensoren niet snel genoeg reageerden. Door productontwikkeling werkt elke volgende generatie soepeler en sneller. Dat vergroot de acceptatiegraad."

Wetgeving stelt nieuwe veiligheidssystemen verplicht. Als je naar individuele voorbeelden kijkt, welke van de verplichte systemen heeft dan het meest bijgedragen aan de verkeersveiligheid?

"ABS en ESC hebben hun voordelen bewezen door actief in te grijpen als de bestuurder de controle verliest, waardoor de auto bestuurbaar blijft. Nieuwe systemen zoals adaptive cruisecontrol hebben de potentie om het aantal kop-staartbotsingen sterk te verminderen. Autofabrikanten hebben allemaal als doel om zo snel mogelijk ongevalvrij te rijden. Ze onderzoeken welke aanrijdingen het vaakst voorkomen. Afhankelijk van de statistieken kijken ze met welke techniek dergelijke ongevallen vermijdbaar worden. Adaptive cruisecontrol kan kop-staartbotsingen volledig voorkomen."
"Een uitdaging is dat de meeste systemen werken op basis van snelheidsverschillen. Het wordt al moeilijker als de auto voor je stilstaat of je tegemoetkomt. Achteraanrijdingen bij verkeerslichten kun je niet voorkomen als iemand anders tegen jouw auto aan rijdt, maar je kunt wel de gevolgen zo veel mogelijk beperken. Er zijn nieuwe systemen die detecteren dat een achteropkomende auto te snel nadert. Eerst waarschuwt het systeem de achterligger met de alarmknipperlichten, reageert deze niet of te laat dan worden de remmen vastgezet en worden de gordels aangespannen. De bestuurder wordt zodoende maximaal opgevangen, en de auto rijdt na de botsing niet onverwachts de kruising over met het gevaar dat er nog een ongeval gaat plaatsvinden."

Snelheid is een belangrijke factor bij veel ongevallen. Hoe haalbaar is het om de snelheid van een auto te begrenzen?

"Een snelheidsbegrenzer die permanent is ingeschakeld en geen overschrijding toelaat, beperkt het koperspubliek. Er zijn altijd kopers die dit dan niet willen. Maar: als het wordt aangeboden als een uitschakelbaar comfortsysteem dan is er mogelijk wel een markt voor. In die rol kan het namelijk ook verkeersboetes voorkomen."

Wat zijn voor de auto-industrie de grootste kansen en bedreigingen op veiligheidsgebied?

"De grootste kans is de uitdaging om volledig ongevalvrij verkeer mogelijk te maken. Dat is een ambitieuze en mooie doelstelling. De grote bedreiging is de mix van verschillende voertuigen binnen het wagenpark. De uitdaging is om de nieuwste generatie voertuigen met de nieuwste technieken goed samen te laten gaan met bestaande voertuigen zonder deze technieken. We hebben voorlopig nog zo'n 7 miljoen auto's rondrijden die niet over deze moderne technieken beschikken. Het perfectioneren van bestaande technologieƫn is ook een bedreiging. Ook binnen de nieuwste generatie voertuigen bestaan grote verschillen."

Bron: SWOV