Auto-digibeet moet op cursus

Iedereen die een nieuwe auto koopt, moet op cursus om de auto – of beter: de technische hulpmiddelen erin - te leren kennen. En als dat niet vrijwillig gebeurt, dan is het zinnig om na te denken over een verplichting. Drie kwart van de automobilisten heeft namelijk geen idee waar al die systemen aan boord voor dienen en gebruiken ze daarom niet. Of verkeerd, dat is misschien nog wel erger.

Weinig vertrouwen

Dit pleidooi komt van Chris Hottentot die dit zei op een recent congres over ADAS. Hottentot heeft weinig vertrouwen in de zelfkennis bij veel automobilisten. Zijn stelling is dat maar weinig bestuurders weten hoe alles werkt, maar dat heel veel automobilisten niet willen toegeven dat ze 'auto-digibeet zijn.

Groot voorstander

De ANWB is in wezen een groot voorstander van de zelfrijdende auto, maar het duurt nog decennia voordat het complete voertuigsysteem daar klaar voor is en juist in het tussenliggende gebied schuilt veel gevaar. "In de ontwikkeling naar volledig zelfrijdende auto's schuilt in de tussenfase (waarin de auto grotendeels, maar nog niet volledig zelfrijdend is) een groot risico voor de verkeersveiligheid. De gebruiker van de auto is niet meer actief aan het autorijden, maar moet deze rol wel weer binnen enkele seconden kunnen oppakken. Bijvoorbeeld bij een complexe verkeerssituatie of het binnenrijden van een stad. Dit is een zeer risicovolle overgangsfase met een grote kans op fouten. Deze fase van ontwikkeling zou naar de mening van de ANWB niet op de openbare weg moeten worden gebracht", laat de ANWB weten. Hottentot zei daar nog over: "Het is maar de vraag of 100 procent robotvoertuigen in drukke binnensteden ooit mogelijk zijn. Ook die sensoren worden gek van de stadshectiek."