Aardige rijinstructeur wordt erg belangrijk gevonden

Vorig jaar is het CBR gestart met het verbeteren van, wat het CBR noemt, de 'customer journey' die klanten doorlopen. Onlangs werden de resultaten gepubliceerd.

Het CBR heeft als streven een grotere begeleidende rol gaan spelen in de reis naar een rijbewijs met als doel in de oriëntatiefase van klanten al in beeld te zijn. Onlangs is hiervoor een onderzoek afgerond waaruit blijkt hoe jongeren deze reis beginnen, afleggen en beëindigen. Ook worden de effecten van de huidige campagne van het CBR in beeld gebracht en de mate waarin de doelgroep wordt geholpen met de geboden informatie.

Aardige instructeur

Bij de keuze voor een rijschool vinden jongeren veel aspecten (erg) belangrijk. Een aardige rijinstructeur is hierbij het belangrijkst. De afstand naar een rijschool, het merk auto's waarin gereden wordt en reclame zijn aspecten die minder van belang zijn. Ruim drie kwart van alle jongeren tussen de 15 t/m 18 jaar vindt het slagingspercentage (zeer) belangrijk bij de keuze voor een rijschool.
Slechts 40 procent geeft aan uitgebreid te hebben gezocht naar de juiste rijschool. De belangrijkste bron van informatie is via vrienden, familie en/of kennissen (69 procent). Verder is opmerkelijk dat van de jongeren die het (her)slagingspercentage belangrijk vinden een groot deel dit opzoekt via de website van rijscholen (47 procent) en slechts beperkt via het CBR (37 procent). Verder spelen de ouders een belangrijke rol bij de keuze voor een rijschool, maar dat is geen nieuws.

Aantal lesuren

De helft van de jongeren (52 procent) weet hoeveel lesuren er gemiddeld nodig zijn voor het behalen van een rijbewijs en slechts 23 procent maakt een juiste schatting van de totale kosten voor het halen van een rijbewijs. Er zijn veel jongeren die (nog) niet op de hoogte zijn van de benodigde lesuren en de totale kosten voor een rijbewijs.

Advertenties

De advertenties zijn door 41 procent van de jongeren gezien. Relatief zijn deze veel gezien door jongeren die binnenkort opgaan voor hun praktijkexamen. Het percentage jongeren dat de advertentie heeft gezien is dan ook hoger onder 17- t/m 18-jarigen (51-53 procent) en lager onder 16- t/m 17-jarigen (10-30 procent). De advertenties hebben dus nog relatief weinig jongeren die nog niet mogen beginnen met hun rijbewijs bereikt. In totaal vindt 62 procent de advertentie(s) aansprekend. Instagram is veruit het meestgenoemde medium waarop jongeren de advertentie(s) hebben gezien. Ook de rijbewijstips worden goed ontvangen door de doelgroep (63 procent). Vooral jongeren die zelf hun rijbewijs moeten betalen (80 procent) geven aan dat de informatie helpt bij het behalen van een rijbewijs.

Inschatting kosten

Een inschatting maken van de kosten wordt door de grootste groep jongeren genoemd als aspect waar de rijbewijstips bij helpen. Daarnaast geven vier tot vijf op de tien respondenten aan dat de rijbewijstips ook helpen bij andere aspecten, zoals bij het behalen van een examen (praktijk en theorie), inschatting maken van het aantal rijlessen dat nodig is, hoe je een gezondheidsverklaring aanvraagt en bij het kiezen van een rijschool. Jongeren vinden de tips handig, omdat het ze helpt bij de eerste oriëntatie. Ze zien de tips als informatief en betrouwbaar.